26. aug, 2021

Från pennskaft till poddare, hemmasittare, maktskifte önskat, sociala företag

Torsdag förmiddag. Blev frukost inne. Kallt och regnigt. Såg vad jag tror var en sparvhök här utanför. I så fall andra gången i år. Alla småfåglarna lockar förstås. Ca 30 pilfinkar i mina buskar. Två eller tre kullar? Den lillalilla igelkottungen jag skrev om förra bloggen försvann spårlöst. Letat. Har ett foto på den, så det är inget jag drömt. De större kottarna kommer fortfarande och äter. Satt ute sent igår kväll. Skönt men solcellslamporna tänds redan 20.30, vilket betyder att skymningen faller då.

Tagit på mig – helt frivilligt – att vara sammankallande i valberedningen för våra kommande riksdags- och regionlistor. Mycket pyssel med detta. Tack och lov kom vi i gång i beredningen så smått för ett par månader sedan. Många nya medlemmar i distriktet! Många nya kompetenser – problemet är att vi inte har kunskaper om dem. Pandemin har allvarligt hittills begränsat möjligheter till kontakter. Frågan är hur det kommer att te sig under hösten med smittspridning och restriktioner?

Igår kväll styrelsemöte med Bibliotekets Vänner. Genomgång av höstens utbud av föreläsningar och annat. Första är Per Svensson, som gästar oss i samband med Elin Wägnerveckan, som har ett mycket digert program v 37. Per Svensson, journalist, har satt rubriken ”Från pennskaft till poddare” på sin föreläsning. Vad skulle Elin sagt om dagens medievärld med algoritmer, twitter, poddar och ett ständigt nyhetsflöde i telefonen? Fysisk föreläsning med max 50 personer på Stadsbiblioteket. Samarbete med Elin Wägnersällskapet. Tyvärr – jag missar detta på grund av annat.

”Det är dags för ett maktskifte i Växjö kommun – elever och lärare förtjänar bättre”, skriver Martina Forsberg (S) på Opinion i Smålandsposten (Smp) idag. Bra rutet. S+V-budgeten hade gett Utbildningsnämnden 42 nya miljoner, de Blågröna hade 9 miljoner i tillskott. Bland annat hade oppositionsbudgeten kunnat förbättra elevhälsan. Nyligen kunde vi läsa i Smp att 290 elever hade stor frånvaro läsåret 2020/2021. En mycket stor ökning. Undrar hur många av dessa som har NPF-diagnoser? Föräldrar till barn/unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har berättat att när det inte fungerar för dessa barn i skolan, så är det lätt att blir de hemmasittare. Om detta och annat har jag ställt ett antal frågor i en interpellation som lämnades in i maj. Den lär inte få svar förrän på fullmäktige i oktober. Allt som inte är nödvändigt har rensats från dagordningen på det digitala fullmäktige vi ska ha på tisdag. Hur klarar andra kommuner demokratin under pandemin? För övrigt finns bolagssammanslagningar med på den reducerade dagordningen. Den har dock ingen annan än nuvarande kommunledning bett om! Inte nödvändig alls. Överflödig rentav.

Jag brukar framhålla att invånarna i kommunen är engagerade och aktiva i kommunens/regionens utveckling. Det gäller sannerligen frågan om bygge av nytt sjukhus utanför stadskärnan, där det ligger nu eller till- och ombyggnad av det gamla. Många har skrivit artiklar och ställt frågor om finansieringen, dimensionering, placering, miljöaspekter, den ”nära vården”, det vill säga vårdcentralerna/primärvården. Alltmedan planeringen för ett nytt sjukhus pågått som om beslut är fattat. Vilket det inte är! Kommer till regionfullmäktige i februari 2022. Då har många miljoner gått till förberedelse av nytt sjukhus på tomt i Räppe, väster om staden. V och L i regionstyrelsen anser att sjukhusbygget bör bli en fråga i val 2022. Mycket rimligt! Och en bra möjlighet att få många att ta del av argument för och mot liksom vårdfrågor över huvud taget. 11/10 i år kommer V Kronoberg att ha en diskussions- och frågekväll med förespråkare för och mot nytt sjukhus. Det blir på Vattentorget 1 i Växjö, Sigfridsalen på IOGT. Med reservation för eventuella nya restriktioner.  Idag i Smp en insändare av Ulf Andersson på temat sjukhusbygge. Bra! Som sagt; kommuninvånarna är aktiva och engagerade, en tillgång - att ta vara på.

Läser i Dagens ETC (26/8) att arbetsintegrerande företag – kan också kallas sociala företag eller nonprofit-företag har minskat från 400 till 300 i Sverige. Som jag känt på mig. Det går bakåt för den här sektorn, som ofta är sista utposten att få arbete inom, för de som ratas av privata och offentliga arbetsgivare.  Sorgligt. Bland det roligaste jag sysslat med inom politiken när jag som kommunalråd var ansvarig för den sociala ekonomin (tjatade mig till uppdraget och medlemskap i det internationella Reves, drömmar) och med kontakterna med de företag och organisationer, som var aktiva då kring millennieskiftet. ”Macken” gick på högvarv, omskriven i hela Sverige. Så roligt. Så givande. Ska återkomma till ämnet.

Carin Högstedt

Växjö 20210826

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se