20. aug, 2021

"Flykt", solidaritet, förvar, lunabba, tillgänglighet, afghanska folket

Aktiv vecka minst sagt. Möten, möten och däremellan städat hela lägenheten. Och inte bara städat, utan fixat till saker, ändrat om, sorterat ut. Inga knott eller mygg här, men flugor. Andra gången på kort tid som jag putsat alla fönster på grund av fluglort.

Jag deltog i manifestationen för afghanska folket i onsdags kväll. Vi samlades vid det som kallas Speakers corner på Storgatan i Växjö i strilregn, Några tal – alla mycket bra – av olika personer, lite sång och sedan slut. Kan nog säga för min del att det är svårt att hitta ord för det som händer i Afghanistan. Och det har hänt. Att Sverige kan tillämpa att ha ungdomar i förvar månad efter månad, att de kan utvisas till ett land många av dem aldrig varit i, till ett land där civila dödats i mängder. Såg jag inte en uppgift om att i t ex Frankrike kan man inte ha någon inspärrad på ett förvar mer än tre månader. I Sverige? Finns det någon gräns?

Blev tipsad om filmen ”Flykt” som är högst aktuell nu. Den går i Växjö nästa vecka och jag ska gå på bio (Palladium) för första gången på mycket läng. Ska ses.  Den är recenserad i både SvD och DN idag.  

Blir en aktiv helg också. I morgon lördag invigning av nya lokaler för tillgänglighetsrörelsen i kommunen och regionen. Det är Idé- och kunskapscentrum (IoKC), som håller i trådarna och bortåt 20 föreningar har sina nya lokaler på samma adress. Programmet är tre timmar långt med buffé och aktiviteter, visning av lokalerna och föreningarna har möjlighet att visa upp sin verksamhet. Jag och en styrelsemedlem till från ProLiv Kronoberg (prostatacancerförening) är där för att vi är medlemmar i IoKC och får en möjlighet att dela ut broschyrer om vikten av att PSA-testa sig till exempel. Kan också bjuda in till föreläsning om hur det går i regionen med allmän screaning för att rädda fler liv från död i prostatacancer, den vanligaste cancerformen i Sverige. 28/9 är det föreläsning.

 På söndag har döttrarna m fl i familjen loppis igen (sista gången detta år) och jag ska vara där tills det är dags att åka till årsmötet med föreningen Hjärnkraft (för hjärnskadade, anhöriga och stödmedlemmar). Det årsmötet sker ute på landet i ett partytält, precis som förra året.

Ska lyssna på hela Sommar med Nicolas Lunabba. Hörde bara en liten del i bilradion. ”En nödvändig motröst när alla ropar på strängare straff”, som Per Svensson skriver i sin recension i denna dags DN (20/8). Där finns också en kommentar av Stefan Jonsson som har rubriken ”Solidaritet, välfärd och jobb. 2015 var ett lysande år Löfven”. Jag minns att skatteintäkterna blev betydligt högre i kommunen än prognoserna. Jag minns att de invånare som inte kommit i fråga för arbete tidigare nu fick jobb på grund av sina språkkunskaper. Mycket uppfriskande att läsa Jonssons kommentar! ”Fram till gränserna stängdes var det ett frihetens och solidaritetens år (2015). Det gick att göra annorlunda. Det gick att göra rätt. Det gick rent av att göra gott”. Tala om annorlunda historieskrivning. Så skönt.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö20210820

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se