17. aug, 2021

Rivstart på höst och politik, "omsorgsskuld", utbildningsskuld, amnesti nu, tvålärarsystem

Rivstart på hösten. 11 plusgrader när jag satte mig till frukost på altanen. Men solen på gång. Rädd att igelkottarna går i ide när som nu, vilket jag tycker är tidigt. Simmade två gånger i fredags. Sedan inte blivit av. Satt i gång höststädning och nödvändiga förändringar här hemma. Lär ta några dagar. Vattentemperaturen är nere i 18 grader. Acceptabelt men helst lite mer för längre simturer. Kommer sommaren tillbaka tro?

I lördags på stan för utdelning av Kommun- och Regionnytt och samtal med folk. Gick bra. Den röda lådcykeln drar till sig blickar och det leder till samtal. Fortsätter varje lördag hela augusti och september. Om inte smittspridning sätter stopp igen.

Rivstart igår på vardagspolitiken och mötena; Regiongrupp på förmiddagen med planering av hösten. Spännande att vi ska ha en info- och frågekväll om nytt sjukhus eller ej med förespråkare och motståndare till bygget av nytt sjukhus i Räppe. Återkommer när allt är klart med lokal m m. 11 oktober är datumet. Planerade också träff med vår motsvarighet till regiongrupper i Jönköpings och Kalmar län. Vi är värdar. Så förstås planering inför valet. Ett år innan dess, men mycket som ska göras bakom kulisserna. Valberedningen för region- och riksdagslistan, som jag är sammankallande till, har möte på onsdag.

På eftermiddagen möte med fullmäktigegruppen inför kommande kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Massor av ärenden till kommunstyrelsen, inte så många till fullmäktige men desto större: Bolagssammanslagningen, centraliseringen, maktkoncentrationen… V-motion om ”tvålärarsystem” – enda motionen på dagordningen. Avslås enligt förslag från de styrande M-ledda blå-gröna. I Utbildningsnämnden var tonen annorlunda. Där finns det sympati för att testa. Blå-gröna borde modifiera sitt avslag, av hövlighetsskäl om inte annat.

Så kommunala gruppen igår kväll. Diskuterade ”utbildningsskulden” (pandemins negativa konsekvenser i elevernas kunskaper). Finns även en omsorgsskuld (hur stor del av behoven inom t ex daglig verksamhet har inte deltagarna fått?). Kompletterade valberedningen till kommunlistan med en person. Flera interpellationer inlämnade, fler beslutades. Hög aktivitet i gruppen med många studiebesök i verksamheter på gång. Måtte inte smittspridningen… 

Omsorgsnämnden, där jag har plats, hade senaste mötet 26 maj. Junimötet ställdes plötsligt in, augustimötet också, egentligen utan förklaring. Det går ju inte att säga i maj att det saknas ärenden i augusti och bli trodd. Jag tycker det är en demokratiskuld här. Den info vi får kommer via Smålandsposten. Igår om en man på ett kommunalt särskilt boende som blev lämnad på toaletten i 1,5 timme, trots larm. Han kan inte gå. Är detta möjligt? Helt oförsvarbart. Fick mig att skriva till Omsorgsnämnden m att utreda hur det ser ut med larm och väntetid, att ha en bemanning som gör att alla som larmar får hjälp och det snabbt.  Vi talar alltså om ”trygghetslarm”.

Hör på radion att Kronoberg ligger långt ner på listan över hur många ungdomar som vaccinerats; 11%. Varför det tro?

Afghanistan. Mycket bra artikel i Smp idag: ”Lös frågan om uppehållstillstånd” av Gunnar Nordmark (L). (V) skickade in en insändare igår på samma tema. Amnesti nu! I Dagens ETC idag 17/8 skriver Andreas Gustavsson att de ska återkomma i veckan med HUR vi ska kunna hjälpa folket (utan bomber). Svenska Afghanistankommittén har aldrig gett upp sitt humanitära demokratiarbete oavsett regimer och krig, det enda positiva jag kan se i nuläget. Det är en kanal, beroende på vad talibanerna tänker sätta i gång. Jag tycker Afghanistan och flykten därifrån är en uppgift för FN. ”FN har kollapsat”, skriver Gustavsson. Då är det svårt.

Ikväll styrelsemöte med V Kronoberg. Som sagt. Rivstart. Det går an. Sommaren var ju jättefin.

Ha det fint!

Carin Högstedt

Växjö20210817

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se