3. aug, 2021

Får vara måtta på deppen, cement, Greider, kosläpp och stockrosor

Läser Göran Greider om ”När kroppen leker kurragömma med döden” i SvD igår (2/8) och ”Greiders dikter från sjukhuset: Dagsformer” idag i samma tidning. En handlar om att han ligger på ett av världens dyraste sjukhus (Karolinska). ”Enorma summor kastades i gapet på konsulter. Men vårdpersonalen arbetar och kämpar vidare liksom vid sidan av det stora vanvettet. Detta förblir det stora liksom okända i alla samhällen: Vanligt folks dagliga arbete för att hålla verksamheter och vardagsliv igång.”

Greider, med svår sjukdom, förmår hitta detta trots allt så positiva i tillvaron! Medan jag tillåter mig att bryta ihop för att inte den digitala tekniken fungerar, för att människor slänger skräp överallt och klagar på att ingen håller rent, för att nio påsar med kattungar hittats dränkta. Trodde att den förr vanliga metoden att bli av med kattungar var slut. I min barndom var den som sagt vanlig. En sådan sak jag ältar i vargtimmen, hur djuren behandlades i min barndom, korna fjättrade med kedjor, huggormar slogs ihjäl med påk, kattungar… Brukar försöka tänka att det är mycket bättre nu. Minns ett random kosläpp på vår lagårdsplan (tror inte ordet kosläpp fanns då). Jag var väl 10 – 11 år. Så de skuttade, så glada! Förstod vikten av att ha djuren utomhus på sommaren.

Ja, jag läser Greider och tar till mig det han formulerar med några versrader om den oerhörda sanningen att vanligt folks arbete håller verksamheter och vardagsliv igång. Trots alla brister. ”Kan vi erkänna misstagen och lovorda förtjänsterna fast inga av dem var våra egna?”

Det finns dagar och det finns dagar. Igår var en dag fylld av försök att få skrivaren att fungera och att lyckas få upp den digitala kalendern. Konstaterade att TV.n inte har funkat på månader, trots comhem-box och proffsinstallation. Tog skrivaren till Elgiganten, köer – inte bara jag som behövde reparation/service. Ung man fixade till skrivaren och jag såg att den skrev ut med text på. Lycka. Tryckte på bästa leendegubben vid utgången. Konstaterar hemma att skrivaren matar som innan men blanka sidor. Det är något med inställningen i datorn, inte i skrivaren.

Men här sitter jag och har det väldigt bra. Omgiven av vilt växande stockrosor (i och för sig klimatförändring bakom detta faktum att de trivs numera?), ett 20-tal pilfinkar och en andfamilj på besök då och då, mamma och nio ungar. Tidig morgon och mycket vackert med dimmor som lättade över sjön, sol och spegelblankt. Och allt löser sig. Det finns ju vanliga människor som arbetar och kan fixa strul med tekniken!

Läser med intresse i Dagens ETC om Cementa, Slite och kalkbrytning kontra miljöproblem. IF Metall och ordförande Marie Nilsson menar att det är inte någon som vill ”offra miljön” men att det behövs tid för omställning. Att göra sig beroende av utlandet är politiskt självmål. Jag håller med.

10 grader ute vid frukost idag. 2018 var det 29 samma morgon!

Carin Högstedt

Växjö 20210803

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se