26. jul, 2021

Fem igelkottar samtidigt, miljö, klimat, extremväder, hållbarhet, patientsäkerhet

Åskan dundrade i eftermiddags, men inte en droppe regn kom. Gräset gulnar. Växter slokar. Nu måndag kväll riktigt skönt ute. Suttit inne på ett digitalt möte med några från vår kommunala grupp om den föreslagna nya bolagsstrukturen. Det vill säga Växjöbostäders, Vidingehems, Vöfabs och Videums framtid. Beslut i kommunfullmäktige i augusti. Vi är överens; saknas motiv och analys av konsekvenser, både ekonomiska och andra. De styrande M, C, L, KD, MP lär dock stå fast vid att t ex dela upp Vidingehem, skilja på lokaldel och bostadsdel. Vidingehem är något så unikt som ett kommunalt bostads- och lokalbolag som verkar på landsbygden och orterna utanför Växjö stad.  

Fick ihop en artikel i förrgår, inskickad till Smålandsposten och en interpellation, som jag skickar in till kommunen och lägger ut i morgon. Artikeln handlar om kommunens äldre- och LSS-omsorg. Gick igenom årets protokoll från omsorgsnämndens möten för att friska upp minnet. Såg att vi i februari beslutade att senast juni 2021 besluta om en reviderad patientsäkerhetsplan. Det är ett viktigt dokument som innehåller mått och mål för t ex fallolyckor, undernäring och annat. Nämnden var inte helt nöjd med den plan vi hade framme i februari. Men junimötet ställdes in. Augustimötet också. Sviker minnet mig? Har vi antagit en ny plan? Nä. I den ska in om kontinuitetsmålet också, det som efter vissa krumbukter nu är satt till max 11 hemvårdspersonal per omsorgstagare och 14 dagar.

Interpellationen (frågorna) handlar om Hållbarhetsprogrammet som fullmäktige beslutade om i oktober 2019. Programmet ska förverkliga Agenda 2030 socialt, ekonomiskt och miljö/klimatmässigt. Det är Växjö kommuns bidrag till Parisavtalet och att hejda uppvärmningen. Men hur går det? Tycker det är väldigt tyst. Om inte alla – invånare såväl som företag och politiken – är med på noterna, så lär vi inte lyckas. Frågorna ställs till Hållbarhetsutskottets ordförande Magnus (MP).  

Lördagens DN (24/7) hade mycket intressanta – och oroväckande – klimatnyheter. Extremväder på planeten. Vad är det som händer? Forskare kanske har ett svar på Nordpolen, där jetströmmen från att ha varit stabil har börjat ändra form, bli klöverformad. Vilket påverkar vädret. Ja, det är inte lätt att förklara, första gången jag läser om detta som väl är senkomna iakttagelser av forskare. Intressant utan tvekan. Vad är det vi lämnar över till barnbarnen?

I lördags kväll, sådär 22.30 var det fem igelkottar på min altan. Två vid maten, tre lite avvaktande i hörnen. Det var som mest fem förra sommaren. Får se hur det utvecklar sig. Förra sommaren lyckades jag fota alla fem på dörrmattan. Igår fångade jag två som äter tillsammans ur samma skål, fast de har varsin. På foto. Mysiga besök.

20 - 30 tomater på en planta Totem. Ett par börjar bli mogna. Kanariepalmen ser inte frisk ut. Penséerna har tröttnat; blommat sedan 1 maj. ”Bollkryssen” (är väl någon form av krysantemum?) säljs nu. Får lite höstångest av dem. Säger mig att sommaren går mot slutet.  Men 23 grader i vattnet inte fy skam.

Ha det bra alla!

Carin Högstedt

Växjö 20210726

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se