22. jul, 2021

Utöya 10 år, Beijershamn naturreservat, fågelmålare P Nilsson, södra Öland, tre dagar med döttrarna

Tio år sedan Utöya och det fasansfulla terrordådet. Maken L och jag var på besök hos min bror Thomas med hustru Anne i Gusum, Östergötland. Vi satt på ovanvåningen i villan och drack kaffe. Anne gick för att hämta något och fångade en nyhet på vägen. Hon sa: Någon har skjutit en massa ungdomar i Norge. Minns inte vilken summa hon sa, men jag tänkte att det är ju omöjligt, det måste hon ha missuppfattat. Vi slog på TV.n och möttes av Ali Esbati (V) som var på ungdomslägret på Utöya och överlevt. Sakta kröp sanningen in; det hade hänt, en massaker hade utförts av en ensam man. Vi vet att han drevs av högerextrema, islamofobiska tankegångar och riktade sig mot ungdomslägret för att de var AUFare, norska motsvarigheten till SSU. Idag ringer kyrkklockorna i Norge för offren, för de anhöriga, för att alla ska minnas. Lyssnar på Jens Stoltenberg, då för 10 år sedan statsminister i Norge, som denna dag har Sommartalet. Nu spelar han Janet Joplin. Freedom is just another word for nothing else to loose…Njuter.

Det har gått bortåt en vecka sedan jag skrev något senast. Kom hem igår kväll efter tre dagar på södra Öland – utan dator. Har blivit en tradition att döttrarna och jag drar till Öland ett par dagar på sommaren. Huvudaktiviteten är att besöka loppisar, som det är gott om på Öland. Förra året bodde vi i modern sjöbod i Källa hamn. Fint som snus, men uthyrt redan i mars – april när jag försökte boka. Fått veta att dessa privatägda sjöbodar ska säljas som bostadsrätter. Nu hade vi lyckats hitta en lägenhet som rymmer 4 personer på vandrarhemmet Stora Frögården, drivet av Svenska Turistföreningen (STF) och naturligtvis beläget i Stora Frö. Ser i en turistbroschyr att vandrarhemmet ska genomgå omvandling och bli – just det, bostadsrätter. Kanske var detta sista sommaren som vandrarhem. Fint läge med havsutsikt på västra sidan, lugnt vid vägs ände. Badbrygga, långgrunt.

Innehållet i vårt besök är dels upprepningar av tidigare smultronställen (lunch på Hotell Skansen, besök i antikboden i Stora Frö t ex), dels nya. Fågelmarkerna i Beijershamn visste jag inte ens att de fanns. Nu har vi gått strövstigen och sett fåglar av skilda sorter. Bakgrunden till fågelreservatet är att en 2 km lång pir murades på 1850-talet, men blev felkonstruerad, dyrare än beräknat, slammade igen och övergavs som hamn. Kort om en spännande historia som finns på Wikipedia. Nu naturreservat som består av betesmarker, strandängar, lövskog och hagmark samt de båda öarna Stora och Lilla Svansholmarna. Bra ordnat med bilder och texter om fåglarna, lättgångna spänger. Bilderna på fåglarna är gjorda av Peter Nilsson, konstnär bosatt på Öland. Min avsikt var att vi skulle besöka hans galleri som jag läst om någonstans. Men det verkade inte finnas något sådant öppet i verkligheten. Men hans fågelbilder fick vi på den givande vandringen. Och rätt nyligen köpte jag en liten akvarell   med steglitsor som Nilsson målat.

Den fantastiska sommaren fortsätter. Toftasjön håller 24 grader. I skuggan där jag sitter på altanen är det 28 grader och jag ska strax ta tredje simturen. Tre igelkottar i natt här. Förresten – vid vår trappa och ingång till lägenheten på Öland bodde en igelkott, en riktig sötnos, som blev flitigt uppvaktad med mat och vatten av oss fyra. Fjärilen Påfågelsöga fladdrat omkring här idag. För varmt för att ta sig för något fysiskt eller intellektuellt arbete. Så jag hyllar lättjan. Tids nog blir det höstrusk.

Carin Högstedt

Växjö 20210722

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se