29. jun, 2021

Gym med simhall eller simhall med gym? Extraval kontra talmansrunda? Berg, Tolg, Braås

Tröstar mig med Tove Lifvendahl (konservativ ledarskribent S vD), som i måndags (28/6)hade rubriken ”Det finns värre saker än demokratiska val” på sin ledare. Hon noterar hur media t ex skriver ”hotet om ett extraval” eller ”risken för”. Vår grundlag ger möjligheten att använda extraval ”för att lagmässigt stödja en vital och fungerande demokrati”, en av flera möjligheter. Och Göran Greider som I Dagens ETC (29/6) i sin ledare skriver att visserligen är det nog så att vanligt folk inte vill ha något extraval så nära inpå ett ordinarie val; sägs ofta vara dyrt och jobbigt, vilket ju är sant. ”Men ett extraval betyder trots allt extra demokrati”, säger Greider. Precis. Först kämpar människor med svett, blod och tårar för att få allmän och lika rösträtt, sedan är ett extraval en risk och ett hot!? Men visst; ingen vet utgången av ett extraval. Det är liksom poängen med att fråga folket.

Greider är också inne på att ha kortare mandatperioder, treåriga. Bra förslag. Fyra år är långt, inte minst för de förtroendevalda som i vår tid är rörliga människor, allra minst för de unga som är rörligast. Byten på posterna är vanliga. Arbetsmarknad, utbildning – fler rör sig över landet och världen.  Av den som blir arbetslös krävs att hen är beredd att flytta på sig. Då är det svårt att vara kvar som förtroendevald i utbildningsnämnden i en kommun eller vad det vara månde för uppdrag.

”Var tog Växjö simhall vägen?” Så är rubriken på enda artikeln i dagens Smålandspostens opinion (29/6). Läser och ryser. Är det möjligt att kommunen har antagit en entreprenör, Actic, som bedrivet ett gym och har simningen som sidoverksamhet!? Undertecknare är en växjöfamilj, som saknar sommarsimkort m m som brukar finnas. Actic är ny efter Medley, vilket företag jag aldrig hörde klagomål om.  Det hela är välskrivet och ger gediget intryck. Är det möjligt att vi nu har ett gym med vidhängande simhall? Det handlar alltså inte om var simhallen ska ligga eller om den ska renoveras eller ej utan innehållet i den nya entreprenörens verksamhet och ev skattepengar till gymverksamhet. Ska bli intressant att ta del av svar.

Klockan är bort mot 12. Det är 27 grader i skuggan på altanen. Två simturer redan idag. Härliga dagar med midsommarfest i söndags. Många grenar i en olympiad som passade alla åldrar, jordgubbstårta, grillat… Ska lägga en sval kväll på att dela vårt blad Regionnytt i ett bostadsområde som inte fått något blad från (V) på länge. Stockrosorna är på god väg att börja blomma. Igelkotten, samma en, kommer varje kväll och ofta på dagen också. Bråk i sjön mellan fiskmåsar och skrattmåsar. Hornuggleungarna i Gasslanda har lärt sig flyga och rör sig i omgivningen (ugglor i tidigare blogg). Fantastiskt sommarväder. I morgon väntas regn. Hoppas på det för gräset är delvis gult.

Vernissage Galleri Garaget i Gynkelstorp (mellan Berg och Tolg i norra Växjö kommun) lördag 3/7 kl 14.00. Måleri, skulptur av Olle Medin. Det är starten på Bergveckan som återkommer efter pandemin i något begränsad omfattning men i alla fall! Härligt!

Så är det dotterdotters födelsedagskalas på söndagen och helgen efter kan min bror Mikael med sambo dyka upp. Då kan vi delta i auktion i Braås på lördagen 10/7. Ser ljust ut för en återstart efter alla inställda aktiviteter. Jag höll på att bli folkskygg till slut, men det ska avta successivt. Dock inga utlandsresor.

Carin Högstedt

Växjö 20210629

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se