23. jun, 2021

Ilsken väckarklocka, befrielse fr de 73, Greider, extraval, "kompromiss", Tävelsås, En ensam plats

Lysande siffror för Vänsterpartiet i senaste opinionsundersökningen, DN Ipsos, tror jag. Ett skutt uppåt till 12 %. Det var där vi hamnade i valet 2002 och V Kronoberg fick en riksdagsplats. Som nyvald sammankallande i V Kronobergs valberedning börjar det spinna igång hjärnverksamheten. Det kan bli extraval. Jag tycker det vore bra. – Jag vet. Folk vill inte ha extraval (sägs det), partierna vill inte heller. Men folket har inte bett om marknadshyror heller. Folket har inte bett om ett januariavtal som innebär att fri hyressättning ska införas, fast den större parten, Socialdemokraterna, inte vill ha det! ”Kompromiss” som snara om halsen.

Min husgud Greider menar att vi inte ska se regeringskriser och extraval som avvikelser från demokratin utan som ett slags andningshål när all luft tagit slut. Kan inte säga det bättre själv.  Faktiskt en befrielse att januariavtalet är väck. Hade kunnat ske på ett enkelt sätt genom att ta bort punkt 44. Låtit marknadshyror vara något de borgerliga partierna kunnat driva i valrörelsen 2022. Men de kanske inte tror att det skulle vara så populärt? Bättre att slå till i en punkt av 73 och kalla det ”kompromiss”. Tur att det finns gränser och att V och Nooshie Dadgostar satte den. Ska erkänna att jag varit orolig för hur det hela skulle sluta, men nu lugn. Bara det faktum att MP och Märta Stenevi igår kom med förslaget att S+MP+C+V skulle sätta sig och diskutera samarbete och regering – jamenvisst! Tanken är plötsligt friare. Sedan kan en ju undra om det skulle kunna fungera mellan C och V på riksplanet. Lokalt har C och V haft mycket samarbete genom åren om landsbygdsfrågor, natur och miljö, bostäder på landet. Decentralisering har varit gemensam ideologi. Men senaste åren har inte C reagerat mot den centralisering som pågår i Växjö kommun. Ja, en C-partist var motsträvig. Han är mycket riktigt inte kvar på sina uppdrag längre.

Gläder mig åt att Greider kallar Nooshie för ”ilsken väckarklocka” (Dagens ETC 23/6), som ljuder genom all svensk politik. Spännande dagar onekligen.

Väldigt fint sommarväder de gångna dagarna med ca 22 grader i vattnet och många simturer när det funnits tid. I måndags gjorde mellandottern och jag en insats i buskagen jag odlar. Klippte, sågade, rensade… tills åskan bröt ut och skyfallen rensade luften. Jag ska avsluta det hela idag.

Igår åkte partikamrat Anna och jag (båda fullvaccinerade) söderut i kommunen och delade Kommunnytt, sådär 8-900 i Tävelsås, Ingelstad, Åryd. Det blev många steg, svettigt men så vackra byar, gårdar vi upplevde t ex på småvägar mellan Ingelstad och Åryd. Fyra timmar och så äntligen en simtur. Så ett digitalt styrelsemöte med Bibliotekets Vänner om höstens program som nu är klart. Det utgår från att vi återigen kan träffas fysiskt, om kanske fortfarande i begränsad omfattning. Det fick med beröm godkänt av styrelsen. Det går till så att vi vid något styrelsemöte samlar in förslag från ledamöterna om lämpliga gästföreläsare. Sedan tar några vid och kollar om de önskade vill eller kan under hösten. Efter sovringen blir det en lista som ska vara balanserad på olika sätt. Kan avslöja att Kristina Sandberg kommer och läser ur sin senaste bok, som blivit mycket omskriven: En ensam plats. Pianisten Birgitta Henriksson medverkar också.

Kunde delta i det mötet 40 minuter. Sedan dags att åka till stan för ett fysiskt (!) årsmöte med ProLiv Kronoberg. Stor sal, stora avstånd, inte så många som velat gå på detta årsmöte i midsommartid och under ljum och vacker kväll. Allt i sin ordning. Dagordningen rätt snabbt avklarad. Jag är invald i styrelsen och hoppas kunna delta i aktiviteter och vara på bettet när det gäller ”allmän screaning”, modell mammografin. Prostatacancer är vanligaste cancerformen i Sverige. Hemma 20.30, för trött för att göra något annat än att sitta och vänta på igelkotten. Bara en kväll som det varit tre kottar synliga. Den trogne svek igår men jag kan se nattliga spår.

Idag ”gamla midsommarafton” 23/6. Pappa skulle idag blivit 109 år. Han föddes 2012 i Äshult, Döderhults socken, Kalmar län på gården Äshult 2, som farmor och farfar arrenderat och sedan köpt loss. Kusin och kusinbarn bor fortfarande i fastigheter kopplade till gården, men själva gamla huset är borta sedan länge liksom den uråldriga ladugården jag minns från barndomen.

Carin Högstedt

Växjö 20210623

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se