17. jun, 2021

Regionbudget, dos 2, värmebölja, Kommunnytt, regler för demokrati

Ledighet i sikte. Två dagar med regionfullmäktige på, tror jag, 16 timmar inklusive lunchtimme. Så fort det hela avslutades igår kl 16.00, så tog jag en rejäl bunt Kommunnytt och åkte till några bostadsområden som ingår i mitt självpåtagna utdelningsområde. Till fots några tusen steg i solgasset. Skönt efter allt sittande vid skärmen. Nu fin dag på altanen och om någon timme avfärd till vårdcentral för andra dosen vaccin. Inga som helst biverkningar förra gången. Hoppas på samma tur den här, så jag kan ta upp simturerna igen. Sjövattnet kallare men med nuvarande värmebölja så lär det bli ljummet vatten. Sämre väder och för mycket att göra har åstadkommit ett trist avbrott i det dagliga badandet.

Intressant att delta i regionfullmäktige, men en är onekligen rätt mycket utanför som ersättare utan plats i nämnder, styrelser och arbetsutskott. Kunde inte logga in mig på regionappen där handlingarna ligger. Försökte få hjälp på olika sätt. Blev ett ärende på IT-avdelningen. Till slut läste jag handlingarna från hemsidan, 685 sidor i följd ligger där. Fick någorlunda grepp om olikheter och likheter mellan budgetförslagen och innehållet i andra förslag, motion, interpellationer taxor med mera.

Var förundrad över hur replikerna användes som inlägg närmast. Erinrade mig hur jag som ny i kommunfullmäktige för många år sedan blev totalutskälld av dåvarande kanslichef för att jag i ett replikskifte nämnde annan än den jag hade repliken till. Dödssynd där och då. Eftersom jag inte tycker det är en dödssynd så noterade jag bara det som hände gång på gång i regionfullmäktige. Men annan ledamot reagerade till slut. Den som nämns eller blir angripen annan än de två som har replikutbyte kan ju i sin tur inte begära replik. Visst, lite finlir här, men det är sådant som vårt demokratiska system är uppbyggt av. God stämning överlag.

Nu avbrott för dos 2 och COOP.

Senare.

Det gick snabbt och bra med sticket. Handlade lite extra för att ha om jag blir liggande med biverkningar. Inom 12 timmar ska det visa sig, sägs det.

God ekonomi i Region Kronoberg inför 2022 (generösa statsbidrag) gjorde att så mycket diskussion om finanserna blev det inte. V och S hade inte lagt in så stort överskott och hade därmed lite mer att låta arbeta för personalens och därmed patienternas bästa. Jämlika OB-tillägg, bort med delade turer och liknande sammanföll i de två olika budgetarna. Totalt fyra budgetförslag: Alliansen, V, S, SD hade varsitt förslag, där mycket är samma, men det går att hitta stora skillnader också.

En V-ledamot hade en interpellation om mer forskning kring ungas och speciellt flickors psykiska ohälsa. Ja, sa regionordföranden (M); det är ett bra förslag som ska framföras till FOU-enheten. Dels kan det som är gjort sammanställas, dels kan vi be om mer forskning kring detta stora och viktiga ämne.

Nu ringde dotter som vill komma med man och barnbarn och bada. Avslutar detta. Ha det bra i värmen. Njut!

Carin Högstedt

Växjö 20210617

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se