9. jun, 2021

Förfärande inslag på fullmäktige, familjecentraler, skillnader på budgetar

Dagen efter. Dagen efter ett 11-12 timmar långt fullmäktige med förfärliga inslag. Mycket eftertankens kranka blekhet. Varför sa jag inte det jag tänkte? Varför begärde jag inte ordningsfråga? Varför reste jag mig inte och gick i protest? Ja, det sista är ju svårt, när mötet är på skärmen. Det begränsar aktiviteten. Den politiske vilde, som är ersättare men tjänstgjorde igår, öste sitt förakt över ”dem”, de andra, de invandrade, gång på gång. Ordföranden beundransvärd i sitt tålamod. Men det gick långt utanför ämnet (Växjö kommuns budget) till slut och borde brutits när vilden och en annan ledamot hade en diskussion om vad Reinfeldt sagt eller inte för ett antal år sedan. Vi var 59 andra som var där för att debattera budgetförslagen. Helt absurt. Svårigheten är att bestämma sig för vad som är bäst; att negligera en person som hela tiden drar en grupp människor över en kam? Eller försöka replikera och få ytterligare en rasistisk svada som svar på det? Vilden har alltså kommit in i kommunfullmäktige som SDare, men lämnat det partiet. Platsen kan han dock ha kvar som förtroendevald i direktval. Vågar inte ens tänka på hur det ska gå i fortsättningen fram till valet.

Innan det upprivande slutet handlade det mest om de tre budgetförslagen, de styrande Blågrönas, SD.s och S+V-budgeten. Störst skillnad är finansieringen. Blågröna tar ut nästan 100 miljoner från Växjöbostäder och deras hyresgäster, S+V gör inte det. SD gör i stort sett som Blågröna. S+V satsade nya resurser på Omsorgsnämnden, Utbildningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden bl a genom att använda överskott. Bra budgetförslag som vi är stolta över. Efter ett antal timmar åkte jag ut ur det digitala mötet. Något gick fel, ja, det var förstås jag som gjorde något galet. Det tog 45 minuter innan jag kom in i mötet igen. Missade nästan hela Kultur-fritidsdelen. Kom ur form efter den pärsen med två paddor och mobilen helt ur balans.

De blågrönas budget innehöll förberedelse för familjecentraler i Braås och Lammhult, två tätorter i kommunen. Som jag motionerat om en familjecentral i stadsdelen Teleborg i Växjö för drygt fem år sedan och fått ja, så passade jag på att fråga om tidshorisonten för dessa två centraler. För trots ja i både region och kommun, så är den på Teleborg inte igång ännu. Fick medhåll om att det tagit lång tid. Lär öppnas under detta år. I alla fall är det utskickat pressmeddelande om det. Familjecentraler är omvittnat bra. Socialtjänst, öppen förskola, mödravård och barnhälsovård samlas på gemensam lokal.  

Idag hade min mamma fyllt 105 år om hon levat. Hon föddes i huset som morfar byggt, Hagalund, i Smältebro, Döderhults socken, Kalmar län. Brukar genom åren försökt vara ledig den dagen, 9/6. Ofta fint väder och vackraste tiden på året enligt min mening. Idag inga möten. Suttit ute i skuggan och skrivit manus till Kommunnytt. En simtur hittills. I morgon kommer min bror från Gusum på besök. Det är väl två år sedan sist han och min svägerska Anne var här. Nu är han ensam. Anne gick bort, alldeles för tidigt, i augusti förra året.

Förstår att jag ska tjänstgöra på regionfullmäktige, åtminstone tisdag förmiddag. Tänker följa det hela som pågår två dagar, även när jag inte tjänstgör. Så även kommande helg går åt att läsa in budgethandlingar. (V) har eget budgetförslag i regionen.

Carin Högstedt

Växjö 20210609

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se