5. jun, 2021

Simsäsong igång, jättevallmo, biskopens artikel, humanism? Rädda planeten

Första doppet i sjön idag på morgonen. Ca 17 grader. En simtur lite senare. Jätteskönt! Blir nog en längre simtur i eftermiddag. Äntligen säsong.

En planta jättevallmo med ca 25 knoppar. Har lagt sig på grund av tyngden. Fem har slagit ut idag. Varmt och skönt, ingen blåst. Livet blir lättare när inte varje steg utomhus kräver strumpor och kängor.

Gladde mig igår åt biskopens i Växjö stift artikel i Smp om att ”Återerövra öppenheten – riv murarna.” Citerar: ”Tänk om politikers ord om en human lagstiftning skulle betyda verklig generositet, att språkkrav skulle betyda effektiv språkundervisning för alla och att uppehållstillstånd skulle betyda en permanent fristad med möjlighet till verklig etablering.” Biskopen vädjar till riksdagen att särskilt uppmärksamma barnens rättigheter, att använda Barnrättslagen. Han tror inte att föreslagna lagändringar skulle tåla en barnkonsekvensanalys. ”Jag vägrar tro att humanismens bank är bankrutt”, skriver han. Mycket läsvärd artikel! Jag är glad att jag är medlem i svenska kyrkan sedan ett år tillbaka efter decennier utanför. Två skäl gjorde att jag gick med; kyrkans diakonicentrum i Växjö och biskopens artiklar då och då i media.

Läsvärt i vår lokala dagstidning idag är artikeln om ”Tillit till professionen för en fungerande socialtjänst” av tre V-partister, Elisabet, Jonna, Maria, mycket läsvärd, tycker jag. Både till Nämnden för arbete och välfärd (socialnämnden) och i Omsorgsnämnden har vi skickat in skrivelser om att gå igenom delegationsordningen med syfte att se till att nämndernas ledamöter har möjlighet att ta sitt ansvar och beslut med bra underlag. Bakgrunden är de djuplodande artiklar som Smps inblicksredaktion har publicerat under våren. Där har avslöjats felaktigheter och rättsosäkerhet i fall med barn.  Enligt dåvarande ordföranden (M) har oppositionen varit lat och inte satt sig in i ärendena. Ja, mycket ska man höra… I Omsorgsnämnden har vi inget möte i juni – inställt – inget i juli – semester – inget i augusti – inställt. Tänk att ordföranden redan nu vet att det inte finns ärenden för ett sammanträde i augusti! Så tidigast i september kan delegationsordningen behandlas.

I torsdags skrev en av mina favoriter ledarskribenter i Dagens ETC, Andreas Gustavsson, om ”Allt handlar om rörelse”. Han håller på att bli bitter. Att driva klimatfrågor möter motstånd hela tiden, ”ett ständigt flöde av kolsvarta rapporter och brutna löften”. Men nej, inte bli bitter. Ska starta en internationell kampanj, samla in 100 000 dollar genom crowdfunding, utbilda medier och klimatgrupper i strategier, ge ut nyhetsbrev som är internationellt (på engelska först). Kan prenumereras på för 10 dollar i månaden. ”Allt handlar om hopp. Allt handlar om rörelse. Alltid försöka lite till. Aldrig ge upp. Aldrig bli bitter.” Han skriver hoppfullt om barnsidan ETC ger ut: Rädda planeten. Hoppfullt om barnen över huvud taget. Jag funderar på min gamla tanke att göra Vättern till en juridisk person med rättigheter och skydd mot sämre vattenkvalité t ex. Sådana beslut finns i andra länder vad gäller exempelvis floder. Har glömt vilka just nu. En flod, en sjö får ett ombud att tala för sig. Ett litet steg mot att minska det självpåtagna mänsklighetens herravälde över djur och natur.

Troligen kommer barnbarn med föräldrar hit hem till mig för att bada lite senare i eftermiddag. Om en vecka är det sommarlov. Och snart har jag fått dubbla dosen vaccin. Och kommande vecka är det budgetfullmäktige i kommunen. Veckan därpå är det regionfullmäktige om bl a budget i två heldagar. Sedan är det midsommar och en större frihet än på länge, om pandemin fortsätter vika ner sig.

Carin Högstedt

Växjö 20210605

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se