27. maj, 2021

Campingliv, öar, vildmark. Omsorg. Daglig verksamhet. Hemvård med kontinuitet.

Suttit och pulat med att läsa mail och slängt, sådant som jag inte hunnit med de senaste dagarna. Måste lära mig att bearbeta flödena varje dag. Skrivit två reservationer och skickat iväg till sekreteraren i Omsorgsnämnden. Enda avbrottet en knallröd domherre, rund och fin, i busken utanför fönstret. Kan bara bli glad av den synen. Verkar som ett par häckar här. I övrigt grått, grått.

Efter fem timmars möte med nämnden igår plus gruppmöte med S i en timme, så var det skönt att äntligen gå ut och se! där kom igelkotten och ville ha mat. Det är bra och bekvämt med digitala möten, men ibland känns det som huvudet ska gå sönder. Jag får huvudvärk, tappar stringensen. Korta möten går bra.

Tre voteringar – alla med samma resultat: 9 för majoriteten M+C+L+KD+MP och stöd av SD mot S+V 6 röster. Går inte in på detaljer. Handlade om den viktiga Dagliga verksamheten, samlokalisering, centralisering (kallar jag det), brister i ekonomisk redovisning, inriktning för framtiden med mera. Bortsett från många befogade invändningar från oppositionen S och V, så själva resultatet av gårdagens diskussioner och beslut, själva saken, kan bli bra för de berörda: Tre dagliga verksamheter som inte har optimala lokaler i nuläget, flyttar till ombyggda lokaler där det finns tre andra dagliga verksamheter som grannar. Jag är rädd för att samlokaliseringar leder till stordriftstänkande, rent allmänt är jag decentralist, inte centralist, men detta kan bli bra. FUB och berörda är positiva. Men det krävs att alla de olika verksamheterna får sina egna hemvister och personal. En del med intellektuella funktionsvariationer är – precis som alla andra – nöjda och trygga med små grupper och få kontakter.

Många rapporter på mötet. Bland andra från Dalbo hemvård som arbetar frenetiskt med att få en god kontinuitet. De har nått 13.75 personal per omsorgstagare på 14 dagar. Bra början! Samarbete, uppföljning, samordnare, schema, dialog är några nyckelord.

Fick ett brev på posten från maken L.s bror. Han har kopierat några sidor ur dagboken från stugan på Ön i sjön i Västgötaskogen, där vi tillbringade många helger och sommarveckor.  Alla som var där (ön tillhörde makens far och mor) skrev i dagboken. Tänker efter. Alla de bästa stunderna i mitt liv är vatten, vildmark, enslighet, flora och fauna. Det gäller här i Toftasjön och Helgasjön, där vi ofta campade på öar. Det gäller i Västergötland och Alperna, där vi kunde vandra en hel dag utan att träffa någon mer än en berg- get. Det var för övrigt på Ön som vi på allvar började ägna oss åt fågelskådning. Framgår tydligt av dagboken.

Carin Högstedt

Växjö 20210527

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se