25. maj, 2021

Årets första igelkott, nytt liv i tyska rosen, aklejor överallt, Strindberg i Braås, 10 milj blir 9,

Japp! Första igelkotten kom igår morse. Ser ung ut. Ljusbruna taggar. Inte rädd. Åt en skål av Tassis torrfoder och tultade vidare. Tassi satt på behörigt avstånd och undrade varför detta djur åt hennes mat i hennes skål. Bestämde sig för att det var helt OK. Mindes kanske förra sommaren, när vi hade fem kottar samtidigt som åt kattmat och drack vatten. Den här kom tillbaka på kvällen för samma procedur. Roligt!

Min ambition är att blogga oftare men kortare. Lyckas inte. Finns hela tiden att göra på min lista och mötena avlöser varandra. Till det kommer förstås att min ork av naturliga skäl inte är som när jag var 30 till exempel. Nåväl. Det är som det är. Andra dosen vaccin väntar. När döttrarna och jag åker till Öland i juli, så är två av oss fullvaccinerade.

Av de fem uteväxter som avlidit under vintern, så har det mot all förmodan blivit liv i min ros schneewittchen (tyska för snövit). Aklejorna växer hej vilt, är mycket kraftiga och sprider sig. Ursprungligen kommer de från mammas och pappas sista gemensamma (pappa gick bort 1988) trädgård i Sörbo utanför Oskarshamn.

Satt ute med frukost i flanellpyjamas och huvjacka. Ca 10 grader och blek sol som försvann. Hörde storlommarna ropa. Regndroppar. Badstegen är uppsatt nere vid stenpiren, där vi badar. Men för kallt för min smak. Minimum 17 plus vill jag ha.

Var i Braås (ett par mil hemifrån) på visning på auktionshallen där i fredags inför auktionen på lördagen. Mycket att titta på. Intressant samling böcker, många förstautgåvor och med dedikationer av författarna. Många band Strindberg. En hel del konst, möbler, allmoge. Följde auktionen hela lördagen via nätet (7 timmar). Inköpsuppdrag från en bror att bevaka plus egna favoriter. Söndagen drog jag till Braås igen för att hämta ut två bröders inköp (bor inte i närheten) plus mina egna (mycket blygsamma denna gång). Upptäckte när jag packade upp att en hel del saknades, fast allt var betalt. Utflykt till Braås igen och nu blev det uppklarat; en lista böcker kom inte med i första försöket. Passade på att dela ut Kommunnytt i Braås centrum, när jag ändå var där.

En rejäl kasse med Kommunnytt var också en göragrej och har ägnat två dagar hittills att per cykel mest dela ut. Två mindre områden kvar. Hör precis på P1 att regn och kraftigt sådant med åska är på väg hit från söder. Då blir det troligen mest innearbete idag.

Håller på med budgetarbete både i V.s kommunala grupp och regiongruppen. Möten, diskussioner, textläsning, nutid – framtid; det är en alldeles särskild tid med gott om extrapengar på grund av pandemin. Överskott i kommunen som beror på att färre elever varit i skolan och ätit t ex, färre omsorgstagare på särskilda boenden och med hemtjänst. Förväntat överskott vid detta års slut i Omsorgsnämnden 57 milj. kr! Av dessa ville S+V använda 10 till personalbefrämjande åtgärder nu. Det blev avslag men nu finns ett förslag från de borgerliga på mötet vi har i morgon att lägga 9 milj kr till samma sak, personalen. Vet att jag nämnt detta tidigare, men det förtjänar att berättas igen. När S+V presenterade sitt förslag, så var det ”olagligt”, ”detaljer”, ”inte förberett”, ”alltför utredningskrävande” med mera. Nu är det helt OK att använda förväntat överskott till personalens fromma. Visst kan politiken ses ett slags spel, där tjuvnyp är tillåtna och där de som styr kan stuva dagordningar som de vill. Men det viktigaste är saken; i detta fall att en del av dessa överskottspengar – och som till stor del beror på generösa statsbidrag på grund av pandemin – används till personalens väl, vilket i sin tur är positivt för omsorgstagarna. Det är det viktiga. Så därför stöder vi självfallet de 9 milj kr. Beslut tas i morgon om det och annat på Omsorgsnämndens möte. Återkommer. Fortsätter prognoserna visa växande överskott, så kan det bli fler förslag, i alla fall från V känner jag. Samtidigt gäller det att ha is i magen. För vad väntar för ekonomi runt hörnet? Svårt att analysera i dagsläget. Vårdskulden? Utbildningsskulden? Statsbidragen styrs av regering/riksdag och vilka styr där? Vilken syn på välfärden? Vilken människosyn? ”Räkna noga, räkna örena” är något av en dikt jag kunde utantill en gång. Brecht!? Gick ut på att hålla koll. Alla talar väl om välfärden, men vilka siffror finns bakom? Brechts böcker tillhörde de som brändes på nazisternas bokbål.

Både möte med fullmäktigegruppen och kommunala gruppen igår. Mycket god närvaro på de digitala mötena. En erfarenhet att lära av, sa vi. Bra diskussioner och beslut. Börjar mer och mer röra sig kring kommande valrörelse. Vi ska komplettera valberedningen. Vi ska producera ett ”Sommarknytt” att delas i hela kommunen. Vi ska…

Carin Högstedt

Växjö20210525

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se