15. maj, 2021

Positiva beslut och förslag, stöd till kulturarbetare, 9 milj till omsorgspersonal, invigt utekök

Sommaren är kort. I natt 32 mm regn. Det är mycket på en gång det. 10 grader. Passar på att jobba undan lite skrivarbete. Varit en runda och handlat, tankat bilen, besökt kyrkogården. Om inte om hade varit så hade Växjö Pride och stora paraden gått av stapeln idag. Hela veckan har dock många uppmärksammat veckan, dess orsaker och mål på alla möjliga sätt.

Passade på att fira aprils födelsedagar i familjen i torsdags kväll. Festerna frös ju inne när det begav sig, men nu träffades vi på altanen. Jag tog ut våffeljärnet och gräddade på löpande band. Så enkelt fick jag till drömmen om ett sommarkök utomhus. Inte sista gången.

Bra vecka rent politiskt; det blev inte 10 milj till personalbefrämjande åtgärder i omsorgsförvaltningen – som oppositionen S och V föreslagit – men väl 9 milj kr. Slutligt beslut på omsorgsnämnden 26/5. Finns ingen anledning tro att det ändras, i alla fall inte till det sämre. Så lite i förskott - men det är en riktigt bra satsning och så välförtjänt.

Så har kommunstyrelsen bifallit vår skrivelse om att stötta kulturarbetare som är verksamma i kommunen med extra tillförda stipendiemedel. Kulturarbetarna har haft och har en svår situation genom alla inställda evenemang, bokmässor, kulturnätter, konstrundor… Därav förslaget från V. Kultur- och fritidsnämnden har nu i uppdrag att verkställa beslutet.

Regiongruppen har beslutat om två angelägna motioner och fått viss uppmärksamhet i Lokaltidningen (bra gratis annonstidning med en hel del redaktionellt material) och på sociala media. En handlar om att få bort NPM (New Public Management) och ersätta med tillitsstyrning, en om att inrätta en coronakommission i Region Kronoberg, modell den som finns på nationell nivå. Utvecklar inte mer just nu, men återkommer om hur vi resonerar och hur det går.

Nästa vecka är det kommunfullmäktige bland andra möten. Inte den mest spännande dagordningen, men det lär bli diskussion i alla fall.  Min interpellation om NPF, barn, unga och skolan är med, men besvaras inte den här gången. Kan förstå. Ordföranden i Utbildningsnämnden är helt ny på den posten och kan behöva mer tid att svara. Också möten med ProLiv Kronoberg, ABF, distriktsstyrelsen, regiongruppen m fl. Får använda denna eftermiddag att läsa på. Ska försöka få ut mig att gå mina 8 000 steg också. Igår lyckades jag. Gick i skogen utmed sjön. På den rätt sentida fina rastplatsen med bänkar och vindskydd och grill var minst två invandrade familjer i gång med att laga mat. Fint att de hittat den pärlan i skogen. Inte så ofta jag träffar på folk där.  

Fortsatt trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210515

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se