8. maj, 2021

Sista besöket i kommunhuset, vardagsrehab, dagliga verksamheter, lat opposition?

Besökte gamla kommunhuset för troligen sista gången igår. Lämnade in en interpellation på det gamla sättet; på papper på kansliet. Träffade personal som håller på att flytta ut det sista. Snart ska nya kommunhuset öppnas. Oavsett motståndet från folket och politiska oppositionen så står det där, på stationsområdet. Fult? Dyrt. Onödigt. Besökte receptionen i gamla huset, som är tämligen nybyggd. Åh, dessa trevliga människor som jag träffat så många gånger. Hade min arbetsplats i huset från 1989 till och med valet 2018. Utmärkt arbetsplats med tillgång till det som behövs. Vi är överens receptionisten och jag; lite vemodigt. Nya huset har inte alla med politiska uppdrag tillgång till med tagg. Bara presidier, gruppledare och ett fåtal andra.

Den gångna veckan var späckad med möten och regnig till max. Nu lördag och sol mellan molnen. Satt ute en stund med morgonkaffet och tidningar från 7 ungefär. Planterat en hel del och är rädd för att det ska frysa någon natt. Följer noggrant väderprognoserna. Väntar fortfarande på livstecken från olivträdet och fikonträd. Brukar vara långsamma. Under har hänt förut, men det var en ovanligt kall vinter. Väntar också på igelkottarna. Inte sett någon ännu.

Två mycket bra digitala studiebesök i omsorgsnämndens verksamheter denna vecka; Kommunrehab och Hovs hemvårdsgrupp, där vi träffade fysio- och arbetsterapeuter om arbetet med vardagsrehab. Fick insikt i verksamhet som jag inte visste så mycket om. Vilket gott förebyggande arbete! Fick också klart för mig att fler personal i den här verksamheten behövs liksom att logoped saknas i kommunen. Här kan en del av det förväntade överskottet i nämnden komma väl till pass! Fler som arbetar förebyggande med att stoppa fallolyckor t ex betalar sig snabbt och sparar mycket lidande. Det som mitt parti stridit för, att alla hjälpmedel ska vara gratis för att de ska komma till användning av de som behöver dem, även om de inte har pengar att köpa för eller är för sparsamma eller inte orkar leta i butiker. Vi har helt rätt. Det händer att duschstolar inte blir köpta eller har dålig kvalité.

Så till Vallhagen och de tre dagliga verksamheter som finns där i stadsdelen Teleborg; Servicegruppen, Opalen, Guldkornet med olika inriktning och olika kategorier   omsorgstagare på samma adress. Äntligen fick jag svar på frågor om vad som är på gång med fler lokaler i huset och fler dagliga verksamheter! Entusiastisk personal berättade och svarade på frågor i två timmer. Min oro – och anhörigas jag har kontakt med – är att samverkan och samlokalisering lätt glider över i att det unika i varje verksamhet går förlorat och att det blir en storskalig verksamhet, där alla inte trivs eller mår bra. Personalen som guidar oss förstår vad jag säger och betonar att det är viktigt att varje verksamhet har sitt hem i huset. När jag sedan öppnade handlingarna till omsorgsnämndens arbetsutskott på onsdag, så är samlokaliseringen av fler verksamheter på denna adress på dagordningen. Inte läst ännu. Verksamheten Sjöpärlan ska flytta dit – från Helgasjöns strand och Annevik. Är det inte sjön och naturen som är poängen? Här gäller det att tänka efter.

Idag ännu mer i Smålandspostens inblicksserie om socialtjänsten i kommunen och fel som begåtts.  Nu kommer ordföranden i nämnden (M) till tals: Oppositionen är lat. Gitter inte läsa handlingarna, som inte finns på Mars. Enskilda medarbetare har gjort misstag.

Och Attendos VD lämnar tillbaka sin miljonbonus för 2020 till utvecklingsstipendium för personal. Så gulligt. Totalt gick bonuspengen till ledning och VD upp till 4,8 milj kr, en ökning med 98 % jämfört med 2019 enligt TT.

Styrelsemöte i Bibliotekets Vännerhäromkvällen. Svårt att planera för hösten. Digitalt eller ej? Hur många kan träffas? Men på måndag 10 maj kl 18.00 föreläser Johanna Bäckström Lerneby om ”Familjen”, en lovordad och omskriven bok. Det är digital och föreläsningen är öppen för alla. Vilka entusiastiska recensioner Ulf Lundells vardagar 4 och 5 får! Nu måste jag läsa nummer 3. Lässommaren är räddad.

Ha en god helg!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se