29. apr, 2021

Nej, nej i omsorgsnämnden, 10 milj kr till personalen? Färre timmisar??

Äldsta dotterns födelsedag. Då var det högsommarvärme i Lund. Idag är det kall nordostvind men hyfsad temperatur. Petat ner ytterligare några växter, sett en steglits i buskarna utanför, gått över 8 000 steg med några hundra Kommunnytt. Ginsten blommar. Till helgen ska döttrarna som fyllt år på sistone få uteväxter till krukor i present. Som det brukar vara.

Igår ett mycket långt regionfullmäktige, som jag följde på förmiddagen som första ersättare. Om något händer någon av våra ledamöter, så är jag beredd att rycka in på den platsen. Men det var lugnt igår. Jag lämnade 12 för att delta i omsorgsnämnden och dessförinnan gruppmöte mellan S och V.

Vi var överens om bifall till V-skrivelsen om att analysera personalsammansättningen i omsorgen och om det eventuellt bedöms behov ta fram åtgärder och beräkna kostnader. Kan verka konstigt men de blågröna styrande avslog det. S+V+SD förlorade med 7 röster mot de styrandes 8.

S hade med sig ett nytt yrkande om att sätta av 10 milj kr till personalbefrämjande åtgärder, eftersom den ekonomiska rapporter visar ekonomisk prognos på nästa 50 milj kr plus vid årets slut. Och då är inte förväntade statsbidrag inräknade. Självfallet ska inte en verksamhet som äldreomsorg gå med 50 milj kr plus, när personalen slitit och ställt upp när pandemin drog in över hemtjänst och särskilda boenden. De är verkligen värda en bonus. V anslöt sig till S-yrkandet, som röstades ner med 9 röster mot 6. Vi sade inte vilka åtgärder vi ville se utan ville uppdra till förvaltningen att komma med förslag till nästa möte. Då kunde hela nämnden ha påverkat innehållet. Men det var många fel på detta förslag också, enligt de styrande. Dock -  genom att vi skickade en skrivelse om de 10 miljonerna  så lär det komma upp på nästa möte i alla fall. Kanske har det svängt då?

Bra artikel i Dagens ETC igår tror jag det var. Om hur en kommun kan bekämpa hög andel timanställda, om de vill. Pandemin har visat och coronakommissionen bekräftat att hög andel timanställda varit negativt för äldreomsorgen. I Lunds kommun t ex har överanställningar och längre vikariat istället för timanställning varit bra för kontinuitet, för omsorgstagarna, för personalen och långsiktigt även för ekonomin.

Idag ett digitalt studiebesök på Växjö folkhögskola, några månader gammal bara. Den ligger på Ljungadalsgatan i Växjö och har Grimslövs och Ädelfors folkhögskolor som huvudmän. Hade inte en susning om den här nya folkhögskolan, visste bara att den uppstått. Men Frida och Mathilda berättade och nu är bilden där och förhoppningsvis kan vi komma dit på besök i höst. De tar emot elever som behöver språkstöd och studiemotivering. Samarbetar med arbetsförmedlingen. Det verkar vara ett upplägg som kan hjälpa många på väg till vidare studier och arbete. V.s kommunala grupp hade ordnat besöket.

Valborg i morgon. Brukade innebära en kväll med talskrivande. Nu inte ens en demonstration att arrangera. Det är sannerligen inte lika roligt eller engagerande att delta via nätet. Men så är det detta år också 1 maj. Nooshi talar och det sänds på olika sociala media och även lokalt har vi sändning på V Växjös Facebook. Det är arbetarrörelsens särskilda dag och vi får göra det bästa möjliga av den.

Ha en fin helg och 1 maj!

Carin Högstedt

Växjö 20210429

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se