27. apr, 2021

Glöm ej Aline! Om könets existens. NPF, Hagalund, kejsarkronor

Magnifik kväll igår. Satt ute (6 grader) mellan 20 och 21 och såg fullmånen komma upp i all sin glans och spegla sig i sjön. Tassi satt helt stilla länge och såg sig omkring, mest mot sjön, hon också. Denna morgon (6 grader) lockade med utefrukost. Blev skönt i solen.  Det tar sig. Den värsta nordostvinden verkar ha lagt sig. Snart kommer igelkottarna, hoppas jag. Staren är här. Bara tornseglarna fattas. Brukar komma sist. Kejsarkronorna blommar.

Dagarna rusar iväg. Fullt upp med min eviga ”göralista”. Ska försöka hålla igen med att ta på mig för många åtaganden. Har börjat uppfräschningen av altanen och att nyplantera. Alla krukor har sått ute under vintern. Det gick bra förra året; krukorna klarade vintern, till och med hortensia, men den gångna vintern tog kål på det mesta. Hyser visst hopp för fikon- och olivträd. Det ger sig.

Börjat utdelningen av Kommunnytt idag. Hållit stegen över 8 000 flera dagar i sträck genom att jobba på altanen, röja, skura etc. Långt ifrån färdig men så skönt att göra något med händer och fötter. Kommunnytt är också bra för motionen.

Deltagit i och varit ordföranden för Vänsterpartiet Älmhults årsmöte, digitalt. Är distriktsstyrelsens kontaktperson till just V Älmhult. Trevligt att träffa både nya och väl kända V-vänner.

Även varit på digitalt studiebesök på det särskilda boendet Hagalund. Lärorikt, trevligt samtal med chefen Mattias, som varit där i åtta år. Vi var ett tiotal från omsorgsnämnden som deltog. Hagalund är ett stort kommunalt boende, med 18 ”vilande” platser, 62 lägenheter, en demensavdelning. Vi talade mycket om genomförandeplaner som alla omsorgstagare ska ha och hur de arbetar med dem. Mattias informerade om HBTQI, om språkkunskaper som en tillgång, om chefstäthet, om munhälsa, om hur tufft det var när 15 medarbetare precis inför semestern fick sluta på den vilande avdelningen och byta till andra arbetsplatser. Ingen blev dock arbetslös. Ingen rundvandring i lokalerna eller träff med omsorgstagare – men ett mycket bra samtal under dessa givna och begränsade omständigheter.

I lördags kunde äntligen riksförbundet Noaks Ark fastställa nya stadgar på sin stämma. Vi var tre ombud som följde det digitala (! – finns det något annat?) mötet med ett 40-tal närvarande. Jag har varit med i stadgegruppen från start och den är väl drygt två år gammal eller tre. Dags för revidering!? Inte minst den digitala mötesformen kommer att kräva omskrivning av många föreningars stadgar.

Igår möte med representanter för föreningen Attention som samlar barn, vuxna, anhöriga med olika neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF). Målet är enkelt uttryckt att livet ska bli bättre för de med autism, ADHD, Tourettes syndrom m fl diagnoser. Intressant att höra om deras verksamhet som likt alla andra föreningars blivit negativt påverkade av pandemin. De har dock kunnat anpassa sig till digitala möten och föreläsningar. De är ensamma i Sverige om att samla några körkortstagare kring teorin för att få körkort. Bra utfall! Gäller att ha lugn och ro och pedagogisk metod som passar. Attention betalar för dessa elevers teoriinlärning. Jag är impad över denna påhittighet.

Kajsa Ekis Ekmans bok ”Om könets existens” har fått många och långa artiklar i media. Med rätta. Har inte läst boken ännu men det jag läst om hennes tankegångar triggar mig att göra det. Mycket intressant ämne.

Aline Rivuzumwami, f 1980 är en av kvinnorna som på kort tid mördats. Aline på öppen gata.  Anhöriga säger ”stöd gärna Mäns Våld Mot Kvinnor bg 510-5457” och det går att tända ett ljus på www.allbobegravning.se. Såg att många tänder ljus utan att ha känt Aline. Vi ska inte glömma Aline!

Carin Högstedt

20210427

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se