18. apr, 2021

Ryttmästargården har anor, stan växte med 86 %, övriga orter o landsbygd med 13

Det blev en rejäl skogsvandring denna söndag. Varmt i skogen. Här hemma ligger den kalla nordostvinden fortfarande på från sjön. Planterat några penséer. De håller på att blåsa bort.

Lite roligt. Jag har ju skrivit tidigare om Ryttmästargården, som ligger vid Kronobergs slottsruin, vid Helgasjön och är hotad av försäljning. Jag vet att den gamla stugan, som nu är kafé och populär servering, är ditflyttad. Men om jag vetat det, så har jag glömt varifrån den kommer.  I fredags fick jag tidskriften Släkthistoria. Där är en längre artikel om en Selma Toll och en Christina Margareta Bråkenhielm, deras historia, skrönor och förvecklingar – allt berättat av Elisabeth Östnäs, författare boende i Lund. Äldsta stamfaderns bostad är på bild. Han bodde där år 1700. Det hette Hackekvarn och låg i Urshult i Småland. ”Numera är det flyttat till Kronobergs slottsruin och kallas Ryttmästargården”. Intressant och vilken tillfällighet. Stugan har anor. Ska ta med bilden och kolla med stugan i nuvarande skick.

Läst handlingar till kommunfullmäktige idag. Revisionsrapporter, årsredovisningen; det tar tid, många sidor, men ger givande kunskaper inför budgetarbetet, som startat. Många fakta som inspirerar till att agera. Till exempel: Räknat från 2010 har befolkningen i Växjö kommun ökat med drygt 11 100 personer, 13,4 %. Befolkningen i stan ökade under den perioden med 9 600 personer, nästan 86 % av befolkningstillväxten. Övriga tätorter och landsbygden fick 13,7 % av tillväxten. - Måste det vara så? Är läget annorlunda efter pandemin? Med fiber och digitala möjligheter är det enklare att leva utanför stan än för bara ett tiotal år sedan. Men det krävs ett fortlöpande byggande av bostäder. Det ska finnas mark att bygga på, tomter och planering. Detaljplaner ska finnas färdiga för att tas fram när det finns efterfrågan, i alla tätorterna. Det finns färdiga detaljplaner för flera tusen nya bostäder i stan. Samma tänk ska finnas för övriga orter enligt min mening. Siffror jag studsade lite inför är att personalens övertidstimmar var något fler 2019 än pandemiåret 2020. Trodde jag inte.

Det blir ett långt fullmäktige. Jag får svar på min interpellation om kommunens upphandlingar och PFAS-ämnen. Sedan jag skrev den har ämnet PFAS och dricksvatten blivit mycket aktuellt, då invånarna i Kallinge i Blekinge fått rätt till skadestånd för att dricksvattnet förgiftats av PFAS från brandskum. Med rätta blev PFAS-domen en nationell nyhet och fler har fått mer kunskaper om vilka risker dessa ämnen utsätter människor för.

I morgon är det regiongruppmöte och styrelsemöte med ProLiv Kronoberg. Så ska svärsonen byta däck på min bil och jag får träffa barnbarnen en stund.  Har för övrigt haft besök utomhus av barnbarnens farmor igår och mellandottern idag. Blåsigt men ändå drägligt. Klockan är nu 19.00. Det är väldigt ljust ute. Inte förrän 20.30 börjar solcellslamporna tändas. Snart är det midsommar.

Carin Högstedt

Växjö 20210418

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se