10. apr, 2021

Inspirerande Dagens ETC, humanism i fritt fall, Exit, Om könets existens, Moneyland, Kronobergs slot

Det är så fint att läsa en tidning och fastna i det ena reportaget efter det andra. Dagens ETC fredag 9/4 är en sådan. Ledaren – av Johan Ehrenberg – ren njutning. Rubriken är ”Det är fortfarande ekonomiskt smart att vara humanist”.  Det är också en inblick i en ny bok av Peo Hansen, ”A modern Migration Policy”. Som ser på flyktingpolitiken ur ekonomiska synvinklar och avlivar myter om att flyktingar och invandring är en stor kostnad, när det i själva verket är tvärtom. Intressant, läsvärd bok, helt klart. Det jag omöjligt förstår är hur så många i dagens Sverige inte ser sig om i världen, i flyktingläger, klimatflykten, fattigdomszoner som Jemen, där det lär dö ett barn var tionde minut – och drar någon slutsats av mantrat ”alla människors lika värde”, Barnkonventionen m fl världsomspännande högtidliga proklamationer. Ehrenberg: ”En mänsklig rättighet är en rättighet, inte en ekvation i en BNP-kalkyl.” Om människor ses som en kostnad, om det blir gängse människosyn, så kan jag inte förstå annat än det kommer sprida sig från synen på flyktingar till andra grupper i samhället. Alla föds ju inte lika – men sägs vara lika värda. Men inte av alla. Så här enkelt går det att säga: Det går inte att skapa en vänsterpolitik för humanism och solidaritet om man inte samtidigt berättar hur mycket bättre vi alla får det ekonomiskt genom att via staten investera och ta hand om varandra (Ehrenberg).

I Dagens ETC 9/4 finns del 4 av en serie reportage om skatteflykten. Nu handlar det om Oliver Bulloughs bok ”Moneyland”. Han säger bl a att ”det alltid funnits en allians mellan individer som vill undvika skatt och kriminella som vill gömma sina stulna pengar”. Han beskriver hur svarta pengar flyttas omkring och hur riskerna för straff är små. Bura in fler verkar vara hans recept.

Det flyttar mig framåt i tidningen till Karin Smirnoffs krönika. Hon skriver om den norska TV-serien Exit, som vi båda ser på med behållning. Ingen i min närmaste krets ser den serien har jag lagt märke till. Smirnoffs rubrik är ”En kvinna som mopsar ska förtryckas, slås ner och förgöras”. Exit handlar om den absoluta finansöverklassen och deras syn på kvinnor, deras extrema leverne med droger av alla sorter, deras insideraffärer och ränker. Serien bygger på intervjuer med män i finanskretsar. Det är knappt en kan tro på det, men så är det. Nästa lördag är del 8 av 8. Välspelat, välgjort och ja, underhållande i mitt tycke. Och Karin Smirnoffs, vilket gläder mig.

Så flera sidor intervju med Kajsa Ekis Ekman, som också skrivit ny bok: ”Om könets existens”. Anna-Maria Carnhede har träffat Kajsa och skrivit. Inget lätt ämne. Inte enkla frågor eller svar. Det Kajsa tar upp i boken är transition, alltså könsbytesoperationer, och det faktum är att fler unga vill genomgå transition. Hon menar att det kan vara fel att råda 12-åringar som inte trivs i sin kropp att vända sig till transvården. Varför inte säga: Du duger som du är! istället.  Enligt intervjuaren vill Ekis-Ekman skaka om de egna feministiska leden. Jag har inte kompetens att vara tvärsäker inom området, som boken och intervjun handlar om. Men jag läste med stort intresse. Kön, genus, jämställdhet, jämlikhet… Alltid livsviktigt att diskutera och mycket förändras över tid. När jag började engagera mig politiskt var jämställdhet lika med kvinnors lika deltagande i t ex politiken. Det är genomfört till stor del vad gäller att räkna huvuden. Men ett krav från den tiden (jag avser 1970-80-tal) på rätt till heltider är fortfarande aktuellt!

I valrörelsen 2014, tror jag det var,  så drev (V)s regiongrupp och kommungruppen i Växjö några kulturella visioner, däribland Konstmuseum som blev förverkligat genom Ljungbergmuseet i Ljungby och så att renovera, bygga upp åtminstone delar av Kronobergs slottsruin, så att den till dels skulle bli den Vasaborg det en gång var. Allt för att få ett ännu intressantare besöksmål och användbara lokaler till musik, teater, utställningar etc. I andra länder byggs ruiner upp medelst gamla metoder och material. Det skulle gå även här. En utredning gjordes. Sedan sköts det på för Statens Fastighetsverk skulle ta över slottsruinen efter Riksantikvarieämbetet. Då skulle det bli mer resurser, sas det.

Till Ruinen, helt makalöst vackert belägen i Helgasjön, finns Ryttmästargården, gammal ditflyttad stuga med grästak, som är kafé och populärt sådant sommartid. Detta, ser jag i lokaltidningen idag, vill Smålands museum (som äger just stugan) sälja och jag kan inte begripa hur de kan komma på att avhända sig kontrollen över området så lättvindigt. Vore bra mycket bättre om styrelsen ägnade sig åt utvecklingsmöjligheter för framtiden och framtidens besökare. S-politikerna är emot försäljningen, läser jag. Bra! (V) har ingen representant i styrelsen. Kulturarv ska inte slarvas bort, inte alls och inte för 300 000 kr, som borgerligheten tänkt sälja för. Det är ju ingenting i sammanhanget.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210410

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se