24. mar, 2021

Skoaffär - stor händelse, kvinnor o äldre utsatta för ohälsa, ska bilarna in i stan eller ej?

Gått ovanligt många dagar utan att jag bloggat. Inte meningen men har haft mycket att göra och en sömnlös natt (OK, sov två timmar) plus läs- och skrivarbete av olika sorter, digitala möten, nätauktion och så vidare. Läser idag (24/3) i Dagens ETC att den psykiska ohälsan ökar hos äldre – ”värst för kvinnor och ensamboende”. Folkhälsomyndigheten har gjort en utredning; 23 % av de över 70 år har svarat att de nästan alltid eller ofta besvärats av ensamhet under pandemin. Bland de mellan 70 och 84 år använde 84 % internet. Mellan 85 och uppåt 47 %. Enkätsvaren i projektet indikerar att 15 % av männen och 25 % av kvinnorna sannolikt var deprimerade. En av fyra upplever inte sin vardag som meningsfull.

Ja, nog är det i längden visset att vara begränsad i rörelsefrihet, att undvika ögonkontakt i affären, att träffa barnbarn alltför sporadiskt och med handspriten tillhands varhelst man rör sig. Att notera som större händelse att jag gått in i en skoaffär och köpt två par skor efter att ha skjutit upp det i ett år.  Men deprimerad, nej, plågad av ensamhet, nej. Lite berg- och dalbana och frustration dock.

Trevlig oväntad händelse! Fick ett mail från en okänd person som hittat nätverket ”Dackes Döttrar” på nätet och mitt namn (nätverket borta sedan länge). Inga detaljer men det har resulterat i utbyte av kunskaper om Vena socken i Kalmar län, av bokmanus och släktforskning. Min vykortssamling från just Vena kan komma till nytta liksom mina anors djupa rötter i så gott som varje by i den socknen, längre tillbaka i tiden ska sägas. Min kontakt skriver böcker om Vena bl a! Roligt!

Blir inte klok på parkeringspolitiken från de styrande. Ena dagen ska bilisterna skrämmas genom dubbla avgifter och kvällsavgifter, bilarna ut från stan. Nu läser jag om ett P-hus som kommer att gå med underskott (precis som det som finns i World Trade Center och som kommunen snällt tog över), allt för att ”det är jätteviktigt att vi har ett tillgängligt centrum, människor utanför stan måste ha möjlighet att få en parkeringsplats”, säger ordförande i tekniska nämnden idag i Smp.se. Jag – detta är mina personliga undringar, inte mitt partis – får inte ihop det. Var är för övrigt de fyra parkeringarna/bytesplatserna som vi har minst två beslut om, som skulle finnas i varje ”hörn” av staden, där bilar ska ställas och shuttle-bussar ta vid? En sådan plats skulle med fördel kunna planeras i Sandsbro, vid Toftastrand/Villa Vik ungefär. Det förslaget finns, har tagits emot väl och kan förbättra framför allt busstrafiken för många och är rätt plats för samåkning och trafikbyten. Var är den gröna linjen i P-politiken?

Deltog i Funkibators digitala årsmöte häromdagen. Jag är stödmedlem. Bra möte med stor närvaro. De lägger sig vinn om att gå sakta fram genom dagordningen, förklara punkterna och termerna. Vad gör en revisor? Vad händer här om vi tycker olika? Hur räknas röstlängden ut? Fullmakter? Det blir en gedigen genomgång av verksamheten och en lektion i föreningsteknik och demokrati. Ett möte som lyfte.

Nya distriktsstyrelsen för V Kronoberg har haft möte och planerat och diskuterat. Bra stämning med ny ordförande, Susanne Seluska från V Lessebo. Jag är ersättare i styrelsen och kommer att delta i mötena antingen jag tjänstgör eller ej. Om ett år ska vi har en riksdagslista, en regionlista och åtta kommunlistor klara. Därtill valprogram för Region Kronoberg och alla kommunerna. Arbetet bakom kulisserna börjar nu! Valrörelse brukar det kallas när affischerna kommer upp ett par tre veckor före valet. De veckorna är en bråkdel av all förberedelse som inte syns utåt men pågår från nu och framåt.

Blek sol nu på morgonen och 8 plus. Hoppas det håller, för idag har jag besök av vän inplanerad, på altanen. Äntligen en öppning till mer rörelsefrihet och kontakter. Våren är verkligen här.

 

Carin Högstedt

Växjö 20210324

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se