11. mar, 2021

Islossning, klippt, kontinuitet, digitalt, Trafikplats Fagrabäck, litteratur och hälsa, 10 eller 11?

Islossning! Vackert ord. Nu sker det. Den delen av Toftasjön som jag ser har öppen sjö bort mot andra sidan och inne vid stranden här utanför också. Bra för gräsänderna, som dock tar ett varv utanför altanen då och då. Kollar matläget.

Bra dag. Bästa frisören klippte mig. Hon klippte och klippte… Så skönt! Mitt satta mål, att vänta till efter vaccineringen, gick i stöpet i och med att vaccinet inte kom, som sagts, i februari.

Dagens ETC idag bl a om ”Trafikverket trycker på gasen när klimatet skriker bromsa” av Mikael Sundström. Precis. Trafikverket har klimatplaner och trafikplaner – och aldrig mötas de två. Dålig politisk styrning! Ta bort objekt som blivit omoderna på sin väg till förverkligande. Bra exempel är Trafikplats Fagrabäck i Växjö, som till och med fått ”Europas grönaste stad” att minska ett flitigt använt och uppskattat naturreservat för att få till en trafikplats, som ska hjälpa bilarna att köra förbi i 100 km/h.

Bibliotekets Vänner hade digital föreläsning på temat ”Naturen, litteraturen och hälsan” med föreningens ordförande Christer Petersson häromkvällen. Fint att vi nu vågar oss på nya tekniska lösningar för att samla medlemmar och andra runt något ämne. Jag kunde bara lyssna i 25 minuter på grund av annat möte, men det var bra bild och ljud och Christer är alltid intressant. Klart att vi är många som saknar föreläsarkvällarna med kända författare som ibland lockade 150 personer till 100 platser (något överdrivet) till Galaxen på stadsbiblioteket. Tala om trängsel! Roligt, fullsatt! Framtiden?

Blev lite häpen över KD-insändaren i Smålandsposten idag (11/3) om ”Välfärdsmiljarder för ökad kontinuitet, trygghet och kompetens”, underskriven av Anna Zelvin, lokala KD och Jakob Forssmed, nationell ekonomisk-politisk talesperson. I finansutskottet har KD, V och M kommit överens om och föreslår riksdagen 4,3 nya miljarder till äldreomsorgen i kommunerna. Ja, hej och hå, så bra! Behövs så väl och mycket mer därtill. I Växjö ska en del av den troliga summan ca 37 miljoner användas för att öka kontinuiteten till max 11 personal hos en omsorgstagare per 14 dagar. Snittet ligger nu på 14-15 olika personal.  Läser jag i insändaren.  Har jag något emot detta? Nä. Det är bara lite förvirrande att vi i V-gruppen nyss hade en motion om kontinuitet uppe på omsorgsnämndens dagordning. Vi föreslår max 10 personal. Vad får vi för svar? – Orealistiskt! De styrande M, C, KD, L, MP rekommenderar Växjö fullmäktige att avslå motionen! Får inte ihop de fina orden i den välskrivna insändaren idag med det agerandet, svaret och uttalandet. Helt omöjligt. Blir intressant när motionen väl kommer till fullmäktige. Tänk att himmel eller helvete hänger på siffran 1.

Nu dags för lite hushållsarbete. Ute är det snöslask.

Carin Högstedt

Växjö 20210311

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se