2. mar, 2021

Post varje dag! handpappersbruk, PFAS, nytt sjukhus? flygplatsen? Trafikplats Fagrabäck

Ögonblicksskådning kring fågelmatningen utanför knuten: Blåmesar, gräsänder, rödhake, koltrastparet, kajor, pilfinkar. Härlig blandning. De som inte äter i matarna letar tappade frön under. Snödroppar uppe. Längtar efter scillaperioden, den intensivt blå perioden som täcker mer och mer av gräsmattan år för år.

Tyvärr anser sig Tassi tvungen att jag iväg gräsänderna. De närmar sig ju hennes och mitt revir, altanen, och den uppgiften tar hon på allvar. Men det gäller inte hundar eller igelkottar. De tolereras. Men andra katter, ekorrar, stora fåglar ska inte vara där. Hon gömmer sig bakom någon kruka, tar sats och rusar mot änderna, som lyfter. Jag bär in Tassi, som inte vill lyssna på hur vi ska se på fågellivet. Strax är änderna tillbaka.

Ingen tendens till att isen på sjön går upp, För kallt om nätterna. Brukar börja med en reva mitt i sjön. Spanar efter den, beviset för att våren är i antågande. Den här tiden jobbig på så sätt att i skiftet mellan vinter och vår blir jag så vansinnigt trött. Vårtrötthet finns på riktigt. Började redan när jag var ung.

Läser om Postnords indragningar av postutdelning. Inte klokt. Ser en insändare av (C).s seniornätverk i Kronoberg om detta i dagens Smålandsposten, 2/3. De kräver att regeringen ska stoppa försämringarna. Ja, absolut. Men C har ju rätt nära till regeringen. Finns det inte någon punkt av de 73 i januariavtalet som tar upp service, speciellt på landsbygd, och den odemokratiska dimensionen i att dagstidningen blir meningslös för prenumeranter? Regeringen, stoppa detta! Någon makt måste ni ju ha över så viktig samhällsservice som post och tidningar!

Deltog som distriktsstyrelserepresentant i V Lessebos årsmöte i söndags eftermiddag. Positivt möte med den lilla välskötta föreningen. Ett fint kulturellt inslag, en film om handpappersbruket, där några satt på plats på avstånd från varandra. Andra, som jag, deltog digitalt. Som alltid helt fängslad av alla moment i att ta fram de rikskända pappersarken av mycket fin kvalité.

Igår fullmäktigegrupp och kommunal grupp, bortåt fem timmar totalt. Fullmäktigegruppen gick igenom ärendena till dagens kommunstyrelse och kommande fullmäktige. Förvånansvärt få till fullmäktige. Ligger ju en hel del motioner ”på vänt” så varför inte ta upp nu? Går inte att skylla på pandemin och det digitala med sina begränsningar. Så är det och det dröjer innan det blir fysiska möten igen. Demokratin ska skötas i alla fall. En V-motion på dagordningen: Om att kommunen ska dra sig ur ägandet av flygplatsen. Undertecknad har interpellation om hur det går med utfasningen av PFAS-kemikalierna. Fullmäktige är 16 mars kl 14.00. Följ gärna på webben. Anmäl frågor till allmänhetens frågestund.

På kommunala gruppen fick vi rapport om att utredning om fritidsbank är klar och att kommunen tagit ett steg framåt i en fråga som vi har kämpat för i åratal! 91 andra kommuner i Sverige har det; ett bibliotek med sport och fritidskläder och prylar, som lånas ut som böcker utan kostnader. Framför allt för barn och unga. De växer fort och alla föräldrar har inte möjlighet att lägga pengar på annat än mat och hyra. Ett enkelt sätt att något kompensera för det ojämlika klassamhälle vi lever i. Hur fritidsbanken exakt ska lösas återstår att ta beslut om.

Vi hade längre diskussioner om skolans dåliga resultat och olikvärdighet. Också om den föreslagna bolagsorganisationen, sammanslagningar och nerläggningar, utan att konsekvenserna är kända. Orten Åryd har kämpat för att få nytillskott av bostäder. Det började röra på sig. Vidingehem tog fram förslag, ritningar etc. Då stoppas byggplanerna. Varför kommunledningen??? Vidingehem gjorde vad de skulle. Så har jag uppfattat situationen.

Nya sjukhuset i Räppe – vållade också en diskussion, inte minst om de krav på infrastruktur som kommer att ställas mot annan infrastruktur. Diskussionen fortsätter tillsammans med regiongruppen. Till att börja med kan ju pengar sparas om det gigantiska projektet Trafikplats Fagrabäck skrinläggs för evigt. Det har blivit mer och mer omodernt och ohållbart jämfört med nödvändiga klimat- och miljöåtgärder. Lägg ner, gör en tvåfilig rondell och lägg de pengar som behövs på Väg 941, viktig för näringslivet, i Uppvidinge, som har ringaktats år efter år trots tydliga politiska beslut.

Ha en bra dag!

Carin Högstedt

Växjö20210302

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se