13. feb, 2021

Mota fripassagerare! Videum, Vidingehem, HSL, vaccin, V Götaland

Lite dagsmeja. Skönt i solen. Igår stjärtmesar, steglitsor, rödhake här. Rena julkortet. Förra gången jag noterade stjärtmes var 16/1 2017. Kollar i anteckningar om den dagen. -Ja, det var riktigt kallt då också. Fåglar till trots – jag är hjärtligt trött på snö, halka och kyla.

Region Västra Götaland har beslutat att sluta betala för nätläkarbesök, typ Kry och Doktor 24. Allmänläkarna Bengt Järhult och Christer Petersson från Kronoberg har en artikel i Smålandsposten idag (13/2), där de uppmanar Region Kronoberg att göra som Västra Götaland. De tycker skattepengarna ska gå till äldre- och primärvård och kvalitet. Rubriken är ”Mod att mota fripassagerarna i vården?” Nuvarande situation inom vårdsektorn strider mot Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Den säger att i Sverige ska vi ha vård efter behov och störst behov går först. Bara Kry satsade 100 milj kr på reklam första halvåret 2020, upplyser skribenterna. Min reflektion: Det motsvarar ca 50 undersköterskors lön under ett år. Ja, finns modet att stoppa skattepengarna till något som underminerar den behovsstyrda vården i Region Kronoberg? Kan någon vara emot? Talade med V.s gruppledare idag. Självklart ska vi göra som Västra Götaland även i Kronoberg!

 Regeringskris, extraval? På grund av ett förslag från regeringen att lägga in något mer av humanism i asylhanteringen. Ridå!

Kommande vecka är det kommunfullmäktige med många ärenden, men kanske inte så upphetsande. Ska gå igenom alltihop i eftermiddag. Inga motioner men en hel del medborgarförslag. Min interpellation om skolmaten ska besvaras.

Rörigt om den planerade bolagssammanslagningen i Växjö kommun. Som vi från oppositionen sa under budgetdebatten, då de styrande lade fram sitt förslag i text, så är det inte smart att ta beslut först och utreda sedan. Gången borde vara den motsatta. V+S sa nej, inte för att vi inte kan tänka oss att ändra något, men det ska vara väl underbyggt. Det är kostsamma saker att slå ihop, dela (fission och fusion) och byta loggor etc. De unika bolagen Videum (för Linnéuniversitets lokaler, campus, Science Park, mötesplats) och Vidingehem (för bostäder utanför tätorten) är vi stolta över och vill fortsätta vara det.

Hade tänkt försöka samla mina syskon till påsk, men det smyger sig nog med vaccinet till dess. Tyvärr. Väldigt skakigt med tillgången till doser. Tror inte längre att alla faserna klaras av till midsommar.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210213

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se