5. feb, 2021

Bakvatten, gräsänder, årsrapport omsorgen, minus 50 fastanställda, vaccin, P-avgifter, rasism,

Fredag morgon. Minus 12 grader. Nu stryker väl olivträd, fikon m m utomhus med. Chansade på mild vinter som förra. Orolig för gräsänderna som kommer upp till altanen och är jättehungriga. Två par som blivit kvar här, men inget öppet vatten? Steglitsorna har blivit fler, minst fyra nu. De är morgonpigga liksom han och hon koltrast.

Soluppgång precis nu över skogen bortåt Notteryd. Flera av mina grannar och närboende är flitiga och duktiga fotografer som lägger ut bilder på vår utsikt över sjön, månsken och soluppgångar. Så jag njuter dubbelt, först IRL och sedan av foton. Tack!

Jag säger bara det; Viken debutroman hon skrivit Maria Broberg, ”Bakvatten”. Läser att hon håller på med en ny bok. Bra! Nina Wähä har kallat Bakvatten ”hypnotisk, närmast magisk”. Håller med.

Igår hade omsorgsnämndens arbetsutskott ett möte kring i stort sett ett ärende, Omsorgsnämndens Årsrapport för 2020, en 37 sidor lång berättelse, med händelser, utvärdering, grafer, jämförelser. Har skrivit det förr och gör det igen: Årsrapporter är bästa sättet att sätta sig in i en kommunal verksamhet, som en inte är i kontakt med i sin vardag. Inte lättläst, men fylld av information. Det är de styrande som står för rapporten ska kommas ihåg, men jag tycker inte det är mycket att häkta upp sig på i den.  Det framgår tydligt att LOV medfört ”kostsam överkapacitet”, vilket brukar förnekas i fullmäktige av samma majoritet. Inom särskilt boende har de privata ”generellt ett något lägre resultat än kommunala utförare”, kan läsas. Ja, så är det. Jag hade uttryckt det tydligare om jag fått bestämma. Det betyget stämmer dock inte inom hemvård/hemtjänst, där det är jämnare helhetsresultat privata/kommunala och alla ligger över 80 % nöjdhet.

Årsrapporten vidare: Bra ekonomiskt bokslut mycket tack vara statsbidrag, som aldrig räknas med i prognoserna utan kommer som grädde på moset. Personalredovisningen – här är jag inte nöjd. Framgår hur många tillsvidareanställda det fanns årsskiftet 2019/20 och nu 2020/21. De har minskat med 50. Lägger vi till kategorin tidsbestämda med månadslön är det ytterligare bortåt 50 minus. Jo, pandemin har inneburit färre omsorgstagare både i hemtjänst och i särskilda boenden. Kan förklara något. Det är bara det att samma minus för fastanställda var det året innan och året innan dess. Då undrar jag ju hur många med timvik har vi haft? Det finns ingen kolumn för. Jag får medhåll av omsorgschefen. Redovisning av personalens sammansättning och storlek i sin helhet saknas. Får kanske kräva en särskild redovisning för att få klarhet. Det är ju här resurserna och kvalitén på vård och omsorg ligger. Välutbildad fastanställd personal i alla omsorgsyrken – kan väl inte ifrågasättas av någon efter det gångna året?

Vi fick också en rapport om pandemiläget. Chefen var tydlig: Det är bara brist på vaccin som kan göra att inte alla är vaccinerade före midsommar. Organisation och personal finns för att ha högt tempo i vaccineringen i Växjö kommun.

Imponerande arbete Kerstin Haggren på Smp gjort för att beskriva Kvinnojouren Blendas 40 år i Växjö! Tre rejäla artiklar med mycket research bakom. Finns på nätet, smp.se 1/2 – 4/2.

I dagens Smp på insändarsidan tas upp det faktum att P-avgifterna höjs i centrum av Växjö och förlängs till kl 21.00. Skribenten anser att centrumhandeln och restaurangnäringen förstörs. Alla partier var för i budgeten. Jag dristar mig ändå personligen att ifrågasätta alldeles speciellt att ta ut avgifter för tiden efter 18.00. Det kan vara negativt för det kulturutbud som förhoppningsvis finns kvar efter pandemin. Är det någon poäng med att ta ut avgifter för den familj som går på bio sådär 19-21? De som går på teater, konserter, kvällsöppet galleri? Den som helt enkelt känner att hen måste låna en bok som finns på just detta stadsbibliotek och klockan är 19.00. Det är ingen parkeringsträngsel så dags. Kanske kostar mer att kontrollera på dessa tider 18-21 än det ger i P-avgifter?

Läser DN till frukost på sängen idag. Rubriker om aktieutdelning istället för pengar till vården, varning för en kraftfull tredje våg, fysisk distansering även nästa vinter och så dagens krönika av Niklas Orrenius: Det tredje största partiet i Sverige fortsätter att utmåla nyfödda barn som hot mot Sverige. Det var mycket negativt och knappt någon idé att kravla sig upp ur sängen. Hetsen mot muslimer – ja, mot de som föds här och får namnet Mohammed – ”har pågått så länge att många blivit avtrubbade”. DN idag 5/2. Ja, visst är det så. Jag känner mig inte bara avtrubbad utan nerklubbad. Vad har mina barnbarn för framtid? Vad kan göras - inte minst inför nästa val? Inga svar just nu.

Carin Högstedt

Växjö20210205

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se