29. jan, 2021

Vaccin med förhinder? Möte o auktionsvisning - trevliga avbrott i karantänen, donut!

Följde rätt noggrant det som sas igår torsdag på radion och TV om corona och vaccinet, Astra Seneca, doser hit och dit. Såg i andanom hur vaccineringen fas 2 i februari försvann, längre och längre bort. Även om det skulle komma tillräckligt antal doser enligt avtal, så vet ingen om de har någon verkan på folk över 55 år. Osäkerheten om det senare bekräftas idag. Hela röran är väl konsekvenser av att allt skulle gå fort och även pengar? Inte roligt. Hoppas jag har fel i min pessimism. Just idag kom brev om att jag snart ska kunna boka tid på min vårdcentral: ”Tidsbokningen beräknas öppnas i början på februari”. F-n tro´t.

Så blev det vinter. Snö och kallt. Fågelräkningen har börjat idag. Jag har bara sett några enstaka i snön. Gör den räkning som ska skickas till Birdlife på söndag. Räknar då även hos två av döttrarna i två av kommunens byar.

Varit på auktionsvisning i eftermiddag tillsammans med en av döttrarna. Firma Knutson o Bloom har auktion i Braås i morgon. Stor lokal, handsprit och begränsat antal som tas in på visningen. Trevligt som alltid och överraskande. Titta i katalogen på nätet är en sak, se det i verkligheten ofta en annan. Ska följa hela auktionen på nätet i morgon.

Hade också ett litet och trevligt möte inom vår regiongrupp idag, ett fysiskt möte. Vi var tre som gick igenom vårt valprogram för Region Kronoberg från 2018. Vad har vi gjort av det vi lovat? Vad har vi fått igenom? Vad återstår?  Vad är överspelat? Vi gick igenom punkt för punkt och har koll på vad vi sagt och vad vi gjort. Märker att humöret stiger när jag träffar människor live. Det är så mycket kroppsspråk och småprat som går förlorat vid skärmarna. Bara en timme betyder mycket.  

Läst Tove Alsterdal ”Rotvälta” som fått mycket god kritik. Så Katarina Wennstam, ”Dockorna”. Båda mycket läsvärda och nu på cirkulation bland döttrarna. Nu har jag börjat på debutroman av Maria Broberg, ”Bakvatten” – ytterligare en händelse från Västerbottens inland med många härliga dialektord. Fängslande.

Har skickat in en skrivelse till kommunens omsorgsnämnd ”Om att möta ohälsa, ensamhet och isolering inom LSS och assistans”. Vi anser att de omsorgstagare med intellektuella funktionsnedsättningar, som bor i gruppboenden t ex, ska få mer aktiviteter och stöd under pandemin och även efter. Vi vill börja med en enkät till alla berörda om Hur mår du? Vad skulle du vilja göra och ändra på i din vardag?  Bland annat. Vi har fler förslag. Lägger ut hela texten på facebook i morgon.

Läser om Kate Rawwoth, ekonom och forskare, som tagit fram ”donut-modellen”, som enkelt uttryckt går ut på att inte sträva efter oändlig ekonomisk tillväxt.  Googla på Donut-modell eller Doughnut. Där finns förklaringar, också på varför modellen heter samma som ett bakverk.  Ett 50-tal städer, kommuner, regioner i världen har anslutit sig. Varför inte Växjö? Funderar vidare om det kan bli ett förslag.

Ska också skriva en interpellation om hur det går med att fasa ut PFAS. Dessa farliga kemikalier pratas i Sverige om när det gäller dricksvatten. Vissa har fått sina brunnar oanvändbara p g a utsläpp- PFAS finns i ”allt”, t ex matförpackningar. I Danmark har de satt stopp för användning av PFAS i just livsmedelshanteringen. Kemikalierna kallas ofta evighetskemikalier för de bryts aldrig ner i naturen utan lagras i djur och människor.  Hoppas att bli klar med frågor kring detta under helgen. För ett år sedan hade vi en motion om PFAS. Den besvarades med att det var åtgärder på gång. Så vad har hänt sedan dess?

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210129

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se