26. jan, 2021

Skolmat, steglits, ideellt engagemang, sparkstötting, hemtjänst, ackordsarbete

Blir så glad av steglitsar, den lite trubbiga färggranna uppsynen. Haft ett par här nu i en vecka från och till. Bådar gott inför fågelräkningen till helgen. Solen på besök idag till frukosten. Solljus in i köket. Gått 10 000 steg två dagar i sträck, det mesta i Fyllerydskogen. Ikväll en stund på ett klassiskt fysiskt möte i partilokalen för att kuvertera utskick inför årsmöte. Så skönt att kunna sitta fyra personer runt ett bord och prata medan en stoppar i kuverten, klistrar adresser och frimärken. -Ja, eftersom inte alla medlemmar kan nås av digitala utskick så gör vi så här; skickar per post till alla. Fördelar och nackdelar – men trevligt göra!

Skrev en interpellation om skolmatsfrågor. Legat som en tanke länge men inte blivit av. Nu är det gjort. För många barn som hoppar över skolmaten, för att den inte är attraktiv för dem? Jag har en stark känsla av det. I Oskarshamn fick vi skolbespisning när jag gick i gymnasiet. Jag tillhörde de som undvek blodpuddingen och vad det nu var. Korv och potatismos var nog enda maträtten jag åt. I övrigt blev det något slarvigt om jag hade pengar. Och hade jag pengar gick de först och främst till cigaretter. -Ja, så var det. Började röka som 14-åring. Så vansinnigt. De flesta unga människor är klokare idag.

Riksförbundet Noaks Arks extrastämma i lördags gick bra. Första beslutet om nya stadgar är taget utan invändningar. Sitter i valberedningen till föreningen Noaks Ark Småland-Halland. Det jobbet har flutit på. Det är inte sant att människor av idag inte vill engagera sig ideellt! Kanske inte livet ut på samma post, men i alla fall. Finns så mycket engagemang!

Fastnade för Dino Viscovis krönika i Smålandsposten idag. Han skriver om snö och kulturexperiment. Intressant. När jag läser om nutida elevers kunskaper om fenomenet spark, sparkstötting, så – ja, de hade sett en spark på Julkalendern. Jag faller tillbaka till den avgörande händelsen ca 1953-4, då jag ser hur pappa kommer cyklande från varvet i Oskarshamn och på släp har han (måste varit vinter) en spark, till mig, och den är rätt i storlek för mig. Anpassad för barn. Sagolikt. Den hängde med i många herrans år. Tre yngre bröder använde den ju. Eller? Till råga på allt med sparkar, så jobbade jag en säsong mellan andra jobb på sparkfabriken i Växjö. Den låg på Öster och drevs av bröderna Malmqvist. Fabriken flyttade så småningom upp till någon plats i Dalarna. Vet inte om den finns idag. Fabriksjobbet var så långt från digitalisering och robotisering som kan tänkas. Jag handslipade sitsspjälorna med sandpapper. Fick upp farten ordentligt. Ackordsarbete. Träffar ibland en och annan från arbetsgruppen och byter några ord. Det var väl någon gång på 80-talet jag var där.

 Ser en liten insändare i tidningen, Smp, också idag som är värd att lägga på minnet. Jag såg det ju själv! Läste kommunens annons häromdagen om vad som är på gång. - Jo, det går att boka tid för dialog med de borgerliga i kommunstyrelsens presidium. Så fint. Det är bara det att det är skattebetalarna som står för helsidesannonsens kostnader. Inte gratis kan jag garantera.  Men ska inte alla i presidiet få vara med? Även S-kommunalrådet? -Jo, om det sker i kommunens regi! Det skulle ju kunna vara partierna som annonserar och betalar. Det är en sak. Och kan jag tycka det bästa. Men blågröna kan inte använda skattepengar för att annonsera om sina möten med folk. Liten skitsak? Nej. Och det är inte första gången det händer liknande. Carl-Olof Bengtsson (S) noterade fadäsen och skrev insändare.  Jag noterade också, men gjorde inget av det. Bra Carl-Olof!  

Hade tänkt ta upp flera ämnen men det får anstå till nästa gång. Noterar dock att kontinuiteten i hemtjänsten inte är bra i Växjö kommun, enligt reportage och statistik. Glad att vi i (V) har en motion som kommer att få kommunfullmäktige att diskutera just den frågan, en av många som pandemin satt på dagordningen.

Carin Högstedt

Växjö 20210126

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se