22. jan, 2021

Författarkväll på nätet, möbler i kommunhuset, upp och ner i vardagen

Fredag förmiddag. Regnet skvalar. All snö borta. 6 plusgrader på altanen. Isen på sjön går upp, såvitt jag kan bedöma i grådasket.  

Veckan var upp och ner. Onsdagen ett veritabelt litet helsicke med datorn, som inte släppte igenom mailen, varken ut eller in. Fick ge upp till slut. Så när mörkret fallit och jag skulle ladda telefonen, stack in laddaren i kontakten som vanligt, blixtrade det till, small och blev svart i hela lägenheten. Ställde mig framför elskåpet, studerade säkringarna (jag kallar de proppar?) och letade fel. Bytte ett antal. Ställde om en manick och det började lysa men inte i köket, vissa lampor och köksgrejer funkade inte. Beslöt att jag behövde hjälp och satt i telefonkö i mer än 30 minuter på en kundtjänst. Skulle få hjälp dagen efter. OK. Klockan 6.15 fick jag SMS från elektriker, tidsoptimistisk en. Kunde han komma 7.15, undrade han. Javisst. Tack och lov var jag uppe. Han kom, såg en propp som var skadad (den jag inte bytt!), och ljuset segrade. Pinsamt? Inte ett skvatt. Jag har respekt för elektricitet och vill verkligen inte hålla på och mixtra för mycket. Det var en rejäl smäll när jag bara skulle ladda telefonen.

Så iväg till IT-avdelningen för att om möjligt få hjälp med uppkopplingen. Tog en bra stund. Inte visste jag att kommunen bestämt om ytterligare säkerhetsskydd! Troligen mitt eget fel. Fick mycket hjälp men inte fullt ut. När jag testade hemmadatorn var det samma elände. Men på något sätt lyckades jag till slut få till ett godkännande och flödet är där, även idag. Tänk vad tid vardagliga problem och missöden tar av ens liv.

Så trevligt det digitala mötet med författare i Kronoberg, föreningen ORD i Kronoberg, blev! Två timmar med ca 10 författare med vitt skilda genrer och budskap. Känner flera från poetry-slam-rörelsen, ja, känner mer eller mindre nästan alla som medverkade. Bibliotekets Vänner får nog finna sig i att använda denna mediala möjlighet till kulturupplevelse. Större fysiska samlingar av människor ligger inte i närtid. En tredje våg av pandemin lurar i kulissen. Samtidigt behöver vi kulturupplevelser mer än någonsin.

Radio Kronobergs nyhet om möblerna i nya kommunhuset och kostnaderna på 17-18 miljoner upprör många invånare (se facebook). Nu är det faktiskt ingen nyhet. I december förra året fick jag äntligen svar på frågan om kostnaderna – ca 20 miljoner. Det var femte gången jag ställde den berättigade frågan i fullmäktige. Och fick ett svar. Jag vill erinra alla om att (V) sa blankt nej till att bygga ett nytt kommunhus. Inte prioriterat eftersom det nuvarande är fullt användbart ett bra tag till. Vi sa att vi hellre ville bygga bostäder på den tänkta tomten på stationsområdet. Ett av argumenten från Blågröna var då att det skulle vara billigare med nytt kommunhus. De till och med budgeterade en minskad hyreskostnad! Sedan dess har väldigt mycket kringkostnader kommit till. En del hade hänt även utan kommunhuset. Stationsområdet i sig ska göras i ordning. Men att inte räkna in inredning och möbler i kalkyler… Men allvarligast i mitt huvud är ändå att pandemin ifrågasätter planeringen av det aktivitetsbaserade arbetssättet, där ingen har fast plats utan ska byta utifrån vad en sysslar med för tillfället. Jag frågade kommunstyrelsens ordförande hur pandemin påverkar det tänkta arbetssättet någon gång förra våren. Fick svar att folk skulle ju arbeta hemifrån… Det var under det skedet av pandemin då vi trodde att nu är det farligt och stor risk för smitta, sedan är det över och som vanligt. Jag tror att hålla avstånd, sprita etc kommer behövas länge till och att alla arbetsplatser ska utgå från restriktioner.

I morgon är det extra stämma med Riksförbundet Noaks Ark, tredje försöket, digitalt. Jag är ett av ombuden från Noaks Ark Småland-Halland. Ska bli spännande att se om de lokala föreningarna är redo att äntligen godkänna stadgeförslaget, som en grupp, där jag ingått, har arbetat med. Ja, det blir lördagsnöjet.  Regnet fortsätter skvala. Grått, mörkgrått.  

Carin Högstedt

Växjö 20210122

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se