19. jan, 2021

Ord i Kronoberg, Karin o Kajsa, simhallen - renovera eller bygga nytt? Placeringen seger

Många nyanser av grått denna förmiddag; himlen, skogen, isen på sjön, snön – alla mer eller mindre grå i dis och dimma plus töväder. Isen ligger och även kanalen mellan Helgasjön och Toftasjön är frusen, såg jag igår, när jag gick en långrunda (kom upp i 10 000 steg). I kanalen brukar annars gräsänderna samlas i öppet vatten, när det andra är fruset. Mycket riktigt har gräsänder kommit upp till altanen för att leta mat. De flesta drar nog till stan och Strandbjörket, som brukar hålla öppet.

Ser att jag har två av de vanligaste förnamnen: Elisabet är nummer 2 i mängd i Sverige i slutet på 2019 enligt tidskriften Släkthistoria. Karin är nummer 8. Mitt tredje namn är desto ovanligare, i alla fall i Sverige: Ruby. Kanske för att pappa hette Ruben? Vi hade även bekant som hette Ruby. Tror det är frekvent i USA. Min närmsta familj har aldrig kallat mig annat än Kajsa, ett namn som jag är mycket förtjust i och som vi haft i släkten i flera hundra år. Prästen som skulle döpa mig vägrade namnet Kajsa. Påstod att det var ett smeknamn. Väldigt glad att min dotterdotter heter – Kajsa.

 ”Ord i Kronoberg” heter en tämligen ny författarförening i regionen. I morgon kväll 20/1 bjuder de på ett program med Bibliotekets Vänner som medarrangör. Det sker digitalt och ska bli intressant att delta i. Vilka är de författarna i vår närmiljö? Vad skriver de om? Vilka uttryck förutom skrivna ord använder de sig av? Ser fram mot detta. Planerade Kulturnatten i Växjö inställd. Några digitala inslag ska det bli i alla fall. Tänk så mycket folk för ett år sedan på denna natt i slutet på januari som lockar så mycket publik! Sista gången med trängsel på bibblan? F-n vet.

I valrörelsen 2018 slog det ner som en bomb att blå-gröna ville placera en ny simhall på ett handels- och industriområde i närheten av t ex Biltema, på Vaktvägen. De städse aktiva och uppmärksamma medborgarna i Växjö kommun reagerade omedelbart och uppvaktade oss i valstugorna. De ville verkligen inte placera simhallen någon annanstans än vid nuvarande läge vid Växjösjön. Jag erkänner att jag blev lite tagen på sängen av engagemanget för placeringen vid sjön, för nuvarande simhalls estetiska och arkitektoniska värden och för att behålla och renovera nuvarande simhall med komplettering av 50m-bassäng m m. Inte för att jag eller partiet ville bygga på Vaktvägen, men det är ett fantastiskt engagemang som t ex ”simhallsgruppen”, ett nätverk av byggkunniga, arkitekter m fl, har visat. Segrarna hittills är att alla partier nu är ense om att placeringen ska vara vid Växjösjön och att en intilliggande tomt har kunnat köpas och medger fler alternativ och kompletteringar. Utgången är dock oviss. Nu rör diskussionen renovering av nuvarande simhall kontra bygga helt ny. Sittande politisk ledning vill bygga helt nytt, oppositionen S+V vill inte stänga alla dörrar för renovering. Enkelt uttryckt. I februari ska kommunstyrelsen avgöra vilken utgångpunkt kommande utredningar ska ha. Nuvarande läge är högst väsentligt. Det finns inte bättre om en vill nå många invånare. Här finns hela Campus, Teleborgs stadsdel, bostadsområden, skolor, gångavstånd till station och busscentrum, cykelvägar. Perfekt. Och sjöplaceringen ger möjlighet att bygga till med kallbadhus. Finns till och med i gällande detaljplan. (V) motionerade om det för många år sedan och snart kan det förverkligas. Ja, snart och snart. Det går inte fort fram med simhallen, men jag tror det kan bli bra till slut. Opinionens kraft betyder mycket.   

 ”Äldreomsorgen var resursmässigt eftersatt. Undervärderad. Oförberedd. Illa rustad. Otillräckligt bemannad. Och med för låg kompetens.” Ledaren i Dagens ETC 19/1 av Ulrika Lindahl sammanfattar läget i äldreomsorgen och ansvaret för ”döden på äldreboendena” väldigt på pricken. Vilken viktig och gigantisk uppgift att ändra till det bättre!  

Många talgoxar härute idag. Vinner de fågelräkningen i år igen? 29-31/1 ska vi räkna och meddela Bird Life.

Carin Högstedt

Växjö 20210119

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se