17. jan, 2021

Arbetarförfattare, vinter, söndagskrönika, demokrati räddad av aktivister

Rasmus Landström har kommit ut med en ny bok, Arbetarlitteraturens återkomst. Johan Svedjedal recenserar i DN idag 17/1, ”Blixtrande starkt om vår tids nya arbetarförfattare”. Blir mycket inspirerad och intresserad av att läsa boken. Arbetarförfattare enligt Landström är bl a: Kjell Johansson (Huset vid Flon), Susanna Alakoski (Svinalängorna), Majgull Axelsson (Aprilhäxan), Mikael Niemi (Populärmusik från Vittula), Åsa Linderborg (Mig äger ingen), Elsie Johansson (Glasfåglarna). Jag har läst alla! Här är mitt hjärta. Inte konstigt eftersom jag som mycket ung läste den tidens arbetarförfattare, Moberg, Lo-Johansson, Eyvind Jonsson, Fridegård, Moa Martinsson, Maria Sandel… Det var genom dessa jag hittade min identitet, mitt val av politiskt engagemang, kvinnokampen, min plats i och ursprung i klass-systemet. Vad vore jag utan denna litteratur?

På snöig väg till Gasslanda i eftermiddag och fika i glasverandan, fyra personer; ett barnbarn, dotter, barnbarns farmor och jag. Skönt att kunna sitta och tala med människor utan att gå via skärm. Lite snö på marken, is på sjön, 0-punkten. Mer vinter än hela förra vintern då det låg lite is på sjön ett eller två dygn bara.

Läser med intresse Björn Wimans söndagskrönika i DN idag, ”Det var inte de neutrala som störtade Trump”. Wiman lyfter fram journalisterna Jenny Nordberg och Britt-Marie Mattsson för att de från början identifierade Trump som något annat än en ”ovanlig” president. De insåg att det handlade om en tyrann och rapporterade utifrån den insikten. Nordberg: ”Det pågår ett experiment i fascism i realtid som vägrar att ta slut.” De som till slut räddade demokratin anser Wiman vara journalister som förstod den moderna fascismen, svarta aktivistkvinnor i Georgia och miljontals väljare som röstade den här gången, något som de inte brukade göra. Om alla agerat neutralt så hade det sett annorlunda ut på onsdag, när Biden väljs till president.

I morgon är det måndag och tre olika digitala möten väntar, regiongruppen, distriktsstyrelsen och däremellan en valberedning i en förening. Ikväll ska jag se Agenda Special, en utfrågning om den svenska strategin att bekämpa pandemin. Väntar ivrigt på vaccineringen. Kanske fått skydd i april? Maj?

Igår kväll lyste solcellslamporna ute. Första gången på månader. Vi har ju inte haft någon sol i den här delen av landet! Ljus i tunneln.

Carin Högstedt

Växjö 20210117

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se