14. jan, 2021

Partiledardebatt, äldreomsorg i ord o handling, Nooshi, sjukförsäkring utan trygghet

Lyssnade på partiledardebatten igår förmiddag. Låtsades att jag var 17 år, obekant med politik men nu ville sätta mig in i sakerna för jag ska rösta 2022 för första gången. Följde intensivt inläggen i första rundan där partiledarna fick säga vad de ville utan att få repliker. Nästan alla valde pandemin, demokratin (USA) och äldreomsorg och tog upp bristen på ledarskap i Sverige. Som 17-åring måste jag säga att jag tyckte (nästan) alla hade något bra att säga. Fick ingen ledning inför valet mer än att jag, 17 år, och redan övertygad antirasist uteslöt ett av partierna.

Fortsättningen på debatten gav mer upplysningar även om många argument är mer eller mindre historiska och rör olika regeringskonstellationer. Jag – inte 17-åringen som tröttnade efter inledningarna - noterade att alla partierna värnar äldreomsorgen och är upprörda över sakernas tillstånd (som varit kända i ett par decennier) men har olika ”lösningar”.

 Partierna till höger talade om nödvändiga ”strukturella förändringar” och att pengar är inte alltid lösningen.  Partier till vänster talar om behovet av reformer och resurser. Vilka de strukturella förändringarna är fick vi inte veta. Misstänker privatiseringar, övertro på kameror och robotar, att KRY ska ta över rubbet och därmed ansvaret… Hårt men vi lyssnare fick veta en del om vad som händer och inte händer i de kommuner och regioner där högerpartierna regerar. Inte uppbyggligt. Det är där praktiken, handlingen visar sig. Det är där vård- och omsorgspersonal sliter för att leva upp till beslut om vad vi har rätt att vänta oss som sjuka och svaga. Mot sig har de underbemanning som beror på konstant underfinansiering, som i sin tur beror på skattesänkningar.

Jag noterade att insikten finns att fler personal i vården och bättre villkor finns på vänstersidan. Personal har löner och det kostar pengar. Går inte att slingra sig ur. Löfvén (S) var tydlig på den punkten och Nooshi Dadgostar (V) mycket tydlig. Vi vänsterpartister har varit vana vid att lugnt lita på Jonas Sjöstedt i debatterna. Nu har vi en ny partiledare i sin första partiledardebatt och kan konstatera att hon skötte sig jättebra! Isabella Lövin (MP) gjorde sin sista partiledardebatt och avtackades med varma ord. Hon gjorde en stor insats (inte som partiledare men som klimataktivist) med boken ”Tyst hav”. Inte fullt så banbrytande genomslag som Rachel Carsons ”Tyst vår” på 1960-talet, men näst intill.

Bra reportage och sammanfattning idag i Dagens ETC om sjukförsäkringen och hur den inte fungerar. Ministern Shekarabi (S): ”Försäkringskassan har allvarliga brister.” I september 2020 fick kassan i uppdrag att utreda bristerna. Förefaller mig lite tokigt att de som tillämpat reglerna efter eget huvud och inte utifrån t ex långtidssjukas behov ska utreda sig själva, men OK; något gott ska väl komma ut av att bristerna nu uppmärksammas. Alltför många har farit alltför illa och 22 000 människor har försörjningsstöd via socialtjänsten istället för sjukpenning trots att sjukdom hindrar att de arbetar. Och ministern medger att långtidssjuka saknar trygghet.

Dagarna går och fylls för min del av digitala möten – ofta kvällstid – och protokollskrivande med mera pappersarbete.  Ute är det ett tunt vitt skikt av snö  och konstant runt nollpunkten. Ingen is på sjön. Ikväll har Bibliotekets Vänner sitt första digitala styrelsemöte. Vår verksamhet i högsta grad påverkad negativt av pandemin. Vi var inne i ett skede med väldigt mycket publik på våra föreläsningar. Allt kändes uppåt. Så slog det till och ut verksamheten mars förra året. Finns det ett slut? Beror förstås på hur många som vaccinerar sig och hur snabbt som vaccineringen sker. Hörde att den muterade, brittiska varianten konstaterats i 25 fall i Sverige. Hur sker smittspårningen i de fallen? Ska lyssna på presskonferensen i eftermiddag.

Ha det gott!

Carin Högstedt

Växjö 20210114

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se