11. jan, 2021

Pandemi följs av ohämmat nattliv? Cykelvägar utan koppling till bilväg! Livet i ett skåp.

Läsefrukter om covid19 och pandemier från SvD idag 11/1: Vaccin skyddar mot sjukdom, men kan man infekteras och smitta andra i alla fall? Sannolikt är man mindre smittsam men ingen garanti för noll. Vaccinerna har tagits fram så snabbt. Anledning till oro för biverkningar? Grundforskningen kring vaccin har pågått i 20 år. När kan vi leva ”som vanligt” igen? Vissa restriktioner kommer troligen att finnas kvar. Plexiglas i butiker, mer arbete hemifrån t ex. Uppgifterna bygger på intervjuer med experter.

En annan artikel i samma tidning handlar om att ”En ny storhetstid – och ohämmad dekadens kan följa efter pandemin”. En professor i sociologi vid Yale menar att ”normaliteten” inträffar troligen 2024. Han jämför med spanska sjukan och dess konsekvenser. Först uppstädning, sedan ohämmad konsumism och nöjes-/nattliv. Kommer de nya sociala mönstren att överleva? Nej, säger han, inte alla. Att inte skaka hand kommer bestå, liksom hemarbete och digitala möten. Jag är minst sagt något skeptisk till att jämföra spanska sjukan och corona. Det är trots allt 100 år emellan plus att den riktigt stora krisen, klimatförändringarna, i sig kräver att mycket av det vi tvingats göra, eller snarare inte göra, som varit positivt klimatmässigt måste bestå kompletterar med många andra åtgärder och förändringar i våra beteenden.

I Sverige kan cykelvägar inte byggas utan koppling till bilvägar. Ja, mildan dag, vilken sanning som ledarskribenten Martin Tunström avslöjar i dagens Smålandsposten. Jag vet ju att cykel- och bilvägar följer varandra och att så har jag inte upplevt cykelmöjligheterna i andra länder i Europa. Men jag visste inte att det är lagstöd för att inte bygga cykelväg mellan två orter utan koppling till bilväg! Inte heller att trafikutskottet i riksdagen behandlade detta strax före jul. En majoritet bestående av M+KD+MP+V+ SD röstade igenom att cykelbanor ska kunna byggas som friliggande cykelvägar. Så bra för cyklandets framtid! Bara i Växjö kommun finns stora möjligheter att koppla ihop orter på 1-2 mils avstånd med staden -  med elcykel inget avskräckande pendlingsavstånd. Ett av de vanligaste ämnen som medborgare i kommunen tar upp är önskemål om säkra cykelvägar enligt min erfarenhet. Speciellt boende i Ingelstad, Gemla, Tävelsås, Åryd.

Smålandsposten och deras ägare Gota media har konservativa och kristna värderingar som grund för verksamheten. Det är bara att respektera. Sedan kan ledarskribenterna över tid skilja sig åt väsentligt. Just Martin Tunström får gärna en eloge av mig för den resonerande och intellektuella nivån på ledarna. Tunströms huvudsakliga arena är numera Barometern med säte i Kalmar, men han gör inhopp i Smp. Smp är den stora och enda lokala/regionala dagstidningen i östra Kronoberg.  Att läsa ledarna ingår i en förtroendevalds plikter, tycker jag. Ibland ger det iskalla kårer längs ryggraden, ibland goda vibbar.

Ägnat stor del av helgen åt att ta itu med ett skåp fullt av vykort, julkort, julklappsrim, foton, köksbordskommunikation (lappar med  ”Jag har åkt till Geneve – kommer onsdag -älskar dig”. ”Jag är på möte i Markaryd – det blir sent – köp kattmat”. Ja, det var hektiska tider kring millennieskiftet för både maken L och mig. Han var riksdagsledamot och resor var en naturlig del av det. Jag var kommunalråd och hade uppdrag i SKR med resor både inom och utom landet. Det hände att vi träffades oförhappandes på Arlanda. Ja, mycket flygande var det. Hur som helst; vad ska sparas till familjearkivet med möjlighet för kommande generationer att kunna få veta hur deras anmödrar och fäder levde? Jag har antagit min pappas motto: släng inte något, vilket jag har glädje av när jag skriver släkthistoria. Men det finns ju gränser. Den gränsen har jag ägnat helgen åt med resultat grovsortering.

Måndag förmiddag. Det snöar rejält just nu.  Ikväll är det fullmäktigegrupp och därefter kommunal grupp. Igår hade vi ett extra möte om simhallsfrågan. Börjar komma in i gängse vardagsrytm. Sakta avveckling av ljusslingor och tomtar. Läste Håkan Nessers senaste bok om den sorgsne busschauffören från Alster. Passade mig och sträckläsning.  Hade svårt med Stina Jacksons Ödesmark. Inte dålig, absolut inte, men inte i klass med hennes debut Silvervägen, tycker jag. Ha det gott!

Carin Högstedt

Växjö 20210111

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se