28. dec, 2020

Dis, dimma, duggregn, ljus på kyrkogården, korsord, demokratin 100 år, stenknäck

Måndag. Klockan är 13.45. Det är mörkt inomhus. Tänt alla lampor. Ute helmulet, grått-grått, dis, dimma, duggregn. Tagit en runda för olika ärenden på förmiddagen. Trodde det var en god idé att handla med mera måndag förmiddag, inte så mycket folk. Men så hade fler än jag tänkt, helt uppenbart. Fast på kyrkogården var det lugnt och fridfullt. Tände ett ljus på maken L.s grav och såg till det. Ljusslinga funkar bra i ena lyktan. Hämtade fler blad Kommunnytt och delade i ett par områden. Trevliga samtal vid brevlådor. Fick ihop 6 000 steg på aktivitetsmätaren. Om det slutar regna ska jag komma upp till målet minst 8 000 idag.

Ser på nätet att Kronoberg har ännu fler coronafall nu efter jul och att tre personer avlidit sedan i lördags. Ökning av inlagda på sjukhus. Första vaccineringen avklarad. Om det flyter på, kommer jag att kunna vaccineras i etapp 2 i februari. Självfallet ska jag använda mig av den möjligheten.

Jag lade ut min lilla fågelräkning runt knuten på facebook häromdagen. Nio olika arter på några minuter. Skrev att jag för första gången sett en stenknäck från denna lägenhet som jag bott i sedan 1987. Vid en andra koll: Det var fel. Såg en stenknäck här på exakt samma fläck i syrenbuskarna 11/3 2010, enligt anteckning i en fågelbok. Det hade jag glömt. Det jag mindes är första gången jag såg en sådan. Det var på mammas lilla altan i gruppboendet i Döderhult 21/11 1997. Min vana – eller ovana? – att ständigt anteckna och notera i olika former av dagböcker är en tillgång, tycker jag själv. Jag minns mycket, men inte så mycket som jag tror alla gånger. Bra med anteckningar. Uppdaterade min lista över fåglar i och kring altanen och i sjön. Från 1987 är det nu 63 arter. Senast tillkommen är sparvhök.

Haft ett par dagar med mycket TV-serier, mycket läsande och korsordlösande. Först går det 25 år då jag inte löser ett enda korsord. Så löser jag ett par om dagen…? Lugna dagar denna vecka också. Utspridda nyårsträffar här hemma med de närmaste. Börjat på ett av  skrivjobben jag också ska ta itu med; verksamhetsberättelse för Vänsterpartiet Växjö.

Mycket bra artikel idag i Smålandsposten om demokratin 100 år med rubriken ”hur hanterar vi folkets röst?” skriven av Britt-Louise Berndtsson (C ), Region Kronobergs fullmäktiges ordförande. Om hur viktig dialogen med medborgarna är t ex. Ja, och det är inte enkelt med direktkontakt under en pandemi. Det är en stor förlust, på många sätt, också demokratiskt, att vara begränsade i umgänge med andra människor, att inte kunna samlas och diskutera – mer än via nätet.

Så låt oss hoppas att vaccinet når till alla länder, alla människor, fattiga och rika, unga och gamla, så att   världen blir av med smittan och har lärt sig hantera planeten, så att vi slipper nya pandemier.

God fortsättning!

Carin Högstedt

Växjö 20201228

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@ vaxjo.se