25. dec, 2020

Juldagsmorgon, vindkraft, Uråsa, Eke, Åremorden o julafton, fossilfri framtid?

Juldagsmorgon. 8.15. Ljusnar. Lite blå himmel mellan moln mot sydost. Plus 1 grader. Lite is på altanen. Olivträdet intakt med blad och oliver. Bordsjulgranen ute lika fin i år som förra julen. Lite fågelliv men inte så många. De har vaknat för dagen hörde jag.

 Haft tre besök sedan i förrgår kväll av de närmaste, en och en. Två gånger med enklaste varianten julmat. Delat ut lite julklappar och fått precis det jag önskat mig: Stora boken om Rörstrand, nytt historiskt verk utgiven av Rörstrandmuseét. Plus ny mobilladdare efter den som gått sönder och några fina kylskåpsmagneter för foton. Och så en engelsk kaffemugg med vacker rödhake på, extrapresent från loppisfyndande dotter. Den är nu invigd vid frukost.  

Julaftonen avslutade jag med att inte titta på ett enda TV-program utan läste en bok, en deckare, Viveca Stens senaste och första i serien Åremorden. Läste från pärm till ärm och började på ”Huset i skogen” av Solveig Olsson-Hultgren. Hon har tidigare skrivit ungdomsböcker, bra sådana med feministiskt perspektiv. Den här boken är en spänningsroman. Har bara börjat läsa den. Solveig bor i Växjö, inte så långt från mitt hem. Perfekt julafton med både besök, mat och så lugn avkoppling.

Förstår inte svängningarna hos de styrande i kommunen om vindkraften. I Uråsa tänker de använda sitt veto vad jag förstår, men av de planerade verken ligger ett i Växjö kommun och fyra i Tingsryds. Nu är det olämpligt med vindkraft i Uråsa sägs det, men vad säger de då om Målajord/Eke? Det är ju likartade förhållanden där och högre kraftverk än vindbrukplanen utgår från. Det påpekade jag och ville vi skulle revidera planen för några år sedan. Det blev nej då. Så vad har hänt? Förutom att bolagen som vill bygga som vanligt negligerar vad berörda tycker, tänker och frågar. Jag är inte ute efter att exploatera för storskaliga parker på olämpliga områden, absolut inte. Men vadan denna plötsliga tvärvändning? Ny syn på fossilfri kommun? Mest politiskt nyfiken. Bra agerat av folket i och kring Uråsa. Det blir ett infomöte för berörda och intresserade vad jag erfar.

Idag bjuden till barnbarn med föräldrar. Då ska mormor dela ut klappar. I morgon är det farmors tur att besöka barnbarnen. Ovanligt men riktigt bra att dela upp det hela i portioner. Ska försöka hinna en promenad innan dess. Det är faktiskt antydan till sol.

Fortsatt god jul och ett bättre nytt år tillönskas alla vänner, släktingar, läsare och speciellt ni som haft vänligheten att skicka julkort men inte fått något av mig! Ett grymt misstag från min sida helt enkelt.

Carin Högstedt

Växjö 20201225

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se