21. dec, 2020

Vindkraft utan folkligt stöd? Coronakommission lokalt? Julafton inställd? Många sjuka.

Julafton inställd. - Ja, lite så känns det. Vår traditionella julafton i stora huset på landet med eld i kakelugnen är inställd. Vi nio i närmaste familjekretsen skulle träffats som vanligt på julafton med mat, byvandring, spel och klappar. Men vi ställde in i fredags när de nya restriktionerna kom. Läget i Region Kronoberg är verkligen inte bra. 314 nya fall över helgen. Vi gör allt med julen lite enklare. Återgår till 1800-talet då folk gick runt i sin by och slängde in paket till grannarna. Så har jag för mig att det började.

Varit på språng idag i olika ärenden. Sent ute så näthandel är inte att tänka på. Fick tag i Älghultskrönika 2020. Gjort mina vanliga pannbiffar, som ska till det julknytkalas, som vi inte har i år, men som ändå består av en familj på fyra personer. Gjorde också ett nytt recept: Julchilibiffar, för egen räkning. Mycket goda enligt min mening.

Jag är – naturligtvis – positiv till vindkraft. Det är ju ett av inte så många alternativ till fossilbränsle och kärnkraft. Maken L arbetade i många år som en av tre, fyra vindkraftssamordnare i Sverige. Vi åkte runt och tittade på vindkraftverk på olika platser. Men när jag läser om förslaget till vindkraftpark i Uråsa (ligger i Växjö kommun) och hur de som är berörda reagerar, så undrar jag: Varför, varför, varför förs inte en dialog med de som ska bo granne med kraftverken, de som kan bygden och naturen INNAN det kommer ett färdigt förslag, som ska svaras på inom kort? Det är sorgligt illa skött.

Läser i SvDs näringslivsbilaga idag 21/12 om ”Kravet efter kommissionen: staten bör rädda äldreomsorgen.” Det är Coronakommissionens första delrapport som väcker berättigad diskussion och debatt. Stärkt medicinska kompetens inom den kommunala äldreomsorgen, sjuksköterskor på varje särskilt boende dygnet runt, ökade språkutbildningsinsatser, ökad anställningstrygghet, ökad bemanning… Kommissionen har starka kravlistor. Sveriges kommuner och regioner, SKR, anser att det behövs satsningar på 200 miljarder, drygt 50 % höjning, de närmaste 10 åren. Och då är inte kravlistan medräknad.

Fjärde juni i år (2020) skickade min ersättarkamrat Tomas och jag en skrivelse till Omsorgsnämnden. Vi föreslog att nämnden skulle tillsätta en parlamentarisk kommission på den kommunala nivån för att göra följande:

  • Analys av nuläget och mål för personalens sammansättning. Hur stor andel ska vara sjuksköterskor respektive undersköterskor? Hur stor del ska vara fastanställda? Hur ska läkarkompetens tillgodoses? Hur ska rekryteringen löpa utifrån behoven? Vilket mål ska ställas på kontinuitet och hur nås det? Mer teamarbete?
  • Analys av beredskapen mot smittspridning och virus typ Covid-19 och mål för framtiden. Hur stora lager ska finnas och av vad? Vilka samarbeten behövs och vilka instanser ska ansvara för att det finns beredskap för åtgärder direkt? Hur ska de mest sköra inom vård och omsorg (t ex de med demenssjukdomar) få bästa vården och omhändertagandet?
  • Analys av behov av resurser för att åstadkomma en hållbar vård och omsorg enligt ovanstående samt tidsatta mål för att successivt nå dit.

Jag måste säga att vi var rätt träffsäkra på vad som behöver göras, även om det finns grader i skillnader mellan olika kommuner/regioner. Vi ville alltså ha en arbetande grupp inom Omsorgsnämnden med representanter för samtliga partier, med uppdrag att analysera och komma fram med förslag, modell den nationella Coronakommissionen. Men den formen passade inte övriga partier (med undantag av SD, om jag minns rätt). Det må vara en ovanlig form, men pandemin är så allvarlig att det kan vara berättigat. Tycker jag.

Nu har det vänt. Ett par minuter över 11 idag inträffade vintersolståndet. Som vanligt denna december ingen sol i Växjö. Ett digitalt möte ikväll. Sedan är det fritt för allehanda böcker och TV-serier och vandringar med Kommunnyttsbladet.

Ha en bra förjul!  De bästa dagarna är nu med plocket och dofterna.

Carin Högstedt

Växjö 20201221

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogsted@vaxjo.se