13. dec, 2020

Lucia och tårar, minsann - julförberedelser, totala kostnaden kommunhuset?

Luciamorgon. Satte på P1 som vanligt. Ingen Lucia till kaffet. Men ikväll sett SVTs timme med Lucia i Jukkasjärvi, med vita vidder, renar och skönsjungande Lucia med följe och körer, barn och sång på samiska. Mycket vackert. Som alltid rinner tårarna när ”Natten går tunga fjät…”. Den är så känslosam.

På förmiddagen idag söndag ett extra möte i vår fullmäktigegrupp för att går igenom ärendena (en gång till) och fördela ansvaret. Vår Maria är sjukskriven och ersättare Håkan går in. Många ärenden men inte särskilt svåra. Flera S-motioner om bättre personalpolitik inom äldreomsorgen. Vi är överens om alla; fastanställ fler, avskaffa delade turer och ta bort minutstyrningen, ha tillit till personalens kompetens och individens behov.  V-motionerna handlar om att göra barnbokslut för att se vad som gjorts för att uppfylla barnrätt enligt lagen. Styret M+C+L+KD+MP är inte helt avvisande men inte nu, utan sedan. Så har vi en motion om att hjälpa de ensamkommande som på grund av pandemin fått ännu svårare att uppfylla gymnasielagens bestämmelser. Det höll på att lyckas nationellt, men så hoppade (C ) av olyckligtvis. Så vad kan vi göra lokalt? V har förslag.  Ett Komvux i kommunal regi och mycket annat kommer också att diskuteras. Så kanske det kommer ett svar på vad inredning och möbler till nya kommunhuset har kostat? Det är i så fall hög tid. Någonstans finns ju en faktura eller flera.

Träffat barnbarnen med fler av de närmaste idag i Gasslanda, fikastund. Nu gäller det att vi håller oss friska, så vi kan träffas och ha jul nästan som vanligt. Min huslighet i jultider har gjort avtryck: Bakat matbröd, otroligt gott. Rensat garderob och städat vitrinskåp, som jag tyckt vara av nöden i flera år. Läst in handlingar till mötena i denna vecka. Gått långpromenad och mer än 8 000 steg ett par dagar i alla fall.  Så – mot nya djärva mål! Saffran inköpt så lussebullar ska bakas.

Carin Högstedt

Växjö 20201213

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se