9. dec, 2020

Mastodontfullmäktige väntar, digitalt och fysiskt - båda behövs, city under omvandling

En evighet sedan jag var inne i en klädbutik, men idag slog jag till. Skulle ändå in till stan i ett ärende och hade ett presentkort på butiker/restauranger i city, så det var läge. Glömde i vanlig ordning att butikerna inte öppnar förrän 10, så jag hade tid att strosa och se mig omkring i stadskärnan. När jag hade arbetsplats i kommunhuset var det vardagsmat. Nu – med arbete hemifrån och pandemi - sällanbesök. Trist med tomma lokaler och ”allt ska bort”-affischer. Pandemin har snabbat upp uttåget för vissa butiker, men det hade troligen hänt i alla fall. Flera har ju haft butik i både centrum och köpcentrum Grand Samarkand. Nu koncentrerar de sig till Grand S.

”Alla” vill ha ett mysigt centrum med t ex klädbutiker som inte är kedjor. Men alla vill inte leta efter parkeringsautomater, som fanns där nyss, men nu klätts i plast och bytts mot något annat system. Tyvärr är inte innerstaden heller bekväm för personer med funktionsnedsättningar i alla avseenden. Grand Samarkand är bekvämt att röra sig i, utan tvekan. Och att vi betalar för parkeringen, tänker vi inte på, för det är inbakat i priserna. City är nog inne i ett paradigmskifte. Framtiden kan vara restaurangtät och kulturinriktad. Men att ta betalt för parkeringar till kl 21.00 är enligt min personliga mening klart hämmande. Alla har inte busslinje, där de bor. Alla kan inte cykla. Beslut är dock fattat, men inte genomfört ännu såvitt jag vet.

-Ja, det blev lite nya kläder. Säga vad man vill - och jag håller med - om att konsumera för mycket och onödigt, men lite nytt hjälper upp humöret. Så fixade jag blommogram till nära och kära på håll, som jag inte lär kunna träffa på ett bra tag. Apropå, så är vi de allra närmaste som brukar fira julafton ihop summa nio, inte åtta. Normalt är vi fler, men minst två håller sig hemma pga smittrisk.

Igår ett fysiskt styrelsemöte med ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen). Satt i jättelokal, sju personer, mycket trevligt. Men ack, så begränsad verksamhet detta sorgliga år. Så mycket vi planerat, tänkt, bokat och velat. Vår verksamhet är ju t ex samtals- och närståendegrupper som samlas kring något tema. Den verksamheten passar inte för digitala möten. Jag vurmar för digitala möten – sparar tid och resor – men det är inte det allenarådande svaret. Vi behöver träffas, se varandra, småprata, tyda kroppsspråk, skoja lite, ösa ut frustration vi bär på, fika ihop.

På tisdag nästa vecka är det kommunfullmäktige, digitalt.  49 ärenden. Ca 15 medborgarförslag, 8 motioner från S och V. Så extra bidrag till flygplatsen, svar på interpellation (V) om samtliga kostnader för kommunhuset och annat smått och gott. Har svårt att se hur allt ska klaras av inom rimlig arbetstid. Men ett spännande möte! Följ gärna på webben. Sammanträdet sänds live och kan ses i efterhand också. Bra tillfälle att se de förtroendevalda, som du har röstat in i församlingen, i aktion. Åtta partier representerade.

Ikväll skulle jag varit på mitt första möte med styrelsen i Kulturarvscentrum, enligt notering i kalendern. Men inställt förstås. Eller kallas inte ersättare? Kan vara så. I morgon styrelsemöte i min bostadsrättsförening. Utan julbord eller extravaganser denna gång. Undrar hur många traditioner som aldrig mer blir aktuella, när väl denna pandemi är över? Jag har själv släppt mitt fanatiska städande några dagar före jul. Eftersom jag nästan alltid är hemma kan jag ju ta en hylla då och ett fönster då. Spelar ingen roll och dessutom är det ju nästan ingen som släpps över tröskeln och kan granska städkvalitén.

Fick en motion om kontinuitet i hemtjänsten klar igår. Ska fortsätta på tema äldreomsorg.  

Ha det gott i mörkret! Klockan är fyra och det är kolsvart. När såg vi solen senast? Men om en månad har det vänt.

Carin Högstedt

Växjö 20201209

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se