6. dec, 2020

Mörker o saknad inspiration, 58 sidor klimatnödläge, NMP o nätläkare, skolmaten i fokus

Söndag morgon. Steg upp halv sex. Hade då sovit sex timmar enligt min aktivitetsmätare. Det räcker. Suttit med en hink kaffe och tjocka tidningar. DNs 58 sidor om klimatet, permafrosten, krisen, jorden spricker, tiden lider. Kan fylla hela dagen. Tar lite i taget. En glädje i mörkret: Haft alla rätt på de två senaste språkkvissen i DN. Missar inte den snabbkollen, att hjärnan fungerar någotsånär.  Klockan är nu åtta. Det är fortfarande mörkt men gryningsljuset anas. Förutom egna ljusslingor ser jag lysande granar, ljusstakar, slingor på balkonger, adventsstjärnor med mera när jag tittar ut. Det hjälper mot mörkerfobin. Om en månad har det vänt. Å andra sidan minns jag ju när maken L och jag sov ett till två tusen meter över havet i Alpvärlden, på någon camping med minimal belysning: stjärnhimlen, så nära. Bara att lägga sig på marken och bada i stjärnljuset.

 De interna mötena pågår nästan som vanligt, men via nätet. Vänsterpartiet Växjö i torsdags kväll. Bra möte med planering av årsmöte och aktuella politiska frågor, bl a med anledning av pandemins begränsningar i rörelsefrihet. Gårdagen ägnade jag några timmar åt att skriva protokollet från mötet och annat mer administrativt politikjobb.  I morgon regiongruppen. Skulle varit en avslutning på året med gemensam lunch. Allt det sociala faller bort. Kanske är det därför jag har så svårt att hitta inspiration att få igång ett flöde av artiklar, motioner, skrivelser? Behöver jag/vi träffa människor live för att bli rörligare i tankebanorna?

Mycket ambitiöst om klimatförändringarna i DN. Jag är imponerad och kan bara rekommendera läsning. Intressant också det en hemsjukvårdsläkare, Eric Bertholds, skriver i SvD Debatt om IVOs (Inspektionen för vård och omsorg) granskning av regionernas hantering av pandemin. Bertholds menar att för starkt fokus har varit på hur vården har dokumenterat det de gjort eller inte gjort. Det urholkar professionens förmåga till eget tänkande när den ena checklistan efter den andra ska prickas av enligt direktiv. Det kan bli kontraproduktivt och öka risken för nya pandemier och felgrepp. Han anser också att ”en uppsjö av nätläkarföretag” fått växa fram istället för att primärvården fått tillräckliga resurser att utvecklas. -Ja, det är en tänkvärd/läsvärd artikel från en i professionen. Rätt absurt att det krävs en pandemi för att fler ska få upp ögonen på något som forskare med fler skrivit om i decennier:  New public Management (NPM), detaljstyrning, minutstyrning, privatiseringar, små resurser har gått ut över patienter och deras säkerhet.

Ska ägna resten av dagen till att sammanfatta för mig själv vad som är viktigast att ta itu med  i kommunens äldreomsorg för 2021 och vad som kan göras för att barnen ska äta den ekologiska, vegetariska, lagade från grunden, skolmaten? Har nu fått oroliga och upprörda inblickar i att vad som än sägs om matens kvalité, så är det många barn som inte äter den och inte heller orkar fullt ut hela skoldagen. Det är verkligen inte bra.

Stefan Nilsson, frilansande fotograf och journalist, knuten till Smålandsposten i många år – har gett ut en bok, ett framtidsepos, som han jobbat med i 20 år. Så intressant den verkar på beskrivningen i Smp. Jag har hela livet undvikit science fiction, rotar hellre i det förgångna, men den här ska jag läsa. Framtiden i boken, 2030, ligger ju ändå inom räckhåll. Grattis Stefan!

Fortsatt trevlig andra advent önskas alla!

Carin Högstedt

Växjö 20201206

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se