30. nov, 2020

Snökorn, 158 milj kr i utdelning, överskott till skolorna o lärarlöner,

Fyra dagar i rad med 8 - 10 000 steg enligt mätaren. Kan jag tacka flygbladsspridandet (Kommunnytt) för. Tog det sista igår och upplevde första snökornen. Nöjd med nyordning/möblering här hemma (se förra bloggen). Igår bar jag ut en gammal liten TV, som stått i sovrummet. Inte använd på år – ersatts av Ipad. Den är nu i bilen, som funkar som ”mellanlagringsstation”. Utrymme för ånger – sedan till Återbruket och möjlighet för Röda Korset och Erikshjälpen att hämta. Färre sladdar slingrandes på golvet – skönt.

I DN 27/11 går att läsa om de stora skolföretagen Academia och Internationella engelska skolan och deras vinster. Academia föreslår att 158 miljoner delas ut till aktieägarna. Det finns ett utredningsförslag som vill sänka ersättningen till fristående skolor något för att de har mindre ansvar än de kommunala enkelt uttryckt. Det vill inte de vinstdrivande och aktieägarna höra talas om. Tänk om vi kunde gå medborgarna till mötes i Sverige och avskaffa systemet med skattepengar till vinster, utdelningar och flykt till skatteparadisen. Vi struntar i ägarförhållandena, men gör som alla andra länder: Tillåter inte vinster utom de som investeras i skolorna. Skolor kan vara drivna i olika former (kooperativ, stiftelser, nonprofitföretag, offentligt) men skattepengarna ska gå till skolorna, inget annat. Då skulle vi kunna svara positivt på ordföranden för Lärarnas Riksförbund Växjö kommun i dagens Smålandsposten (30/11) med rubriken ”Usel löneutveckling inte svaret på tilltagande lärarbrist”.  Jag menar alltså att det vore väldigt bra för eleverna, lärarna och skolornas utveckling om det funnes en vilja över partigränserna att åstadkomma en framgångsrik utbildning. Målet med skolutbildning kan ju inte vara vinster och utdelning; det fattar resten av världen.  

Sista dagen i november. Gott om möten – idag tre, alla digitala. Träffat barnbarn med fler i nära familjen live i helgen. Märker att jag mår bra av att umgås på det gamla sättet, sitta en stund, fika och prata. Även om jag i grunden är en ensamvarg.

Ska ägna lediga tider i december på att skriva interpellationer och motioner. Har ett lager i huvudet. Nu ska de på pränt.

Nu förbereda mig för en intervju och läsa handlingar till omsorgsnämndens arbetsutskott på onsdag. Fullmäktigegruppen i eftermiddag ska gå igenom 60 ärenden till kommunstyrelsen i morgon. Det plöjde jag igenom igår kväll. Några intressanta medborgarförslag. Extra bidrag till flygplatsen. Ja, lite att bita i.

Carin Högstedt

20201130

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se