23. nov, 2020

Min julafton, Borggården, korttidsboenden, Vintersolstånd i sikte, läxor o prov

Rekordlång auktion i lördags i Braås, fysiskt just där i de snygga och bekväma lokalerna, på nätet och per telefon om en skulle vilja. 7,5 timmar utan avbrott och tekniken fungerade mycket bra. Jag satsade på heldag vid skärmen. Fredagen var dotter och jag på plats för på visningen. Ingen trängsel. Jag hade gått igenom alla 5-600 föremålen hemma och antecknat vad jag skulle titta extra på. Det är svårt att bedöma utan att ha sett vissa saker live. Speciellt storleken. Intrycket kan vara helt fel även om måtten är nämnda. Som vanligt en härlig blandning med modernt och gammalt, allmoge, konst, möbler och porslin. Riktigt gamla grejer höjer min puls.  Som ett solur från Norra Årena (ligger ett par mil bort från mig) med årtalet 1697.  Soluret blev inte mitt, men några andra saker som jag ska hämta idag. Det var väl min julafton i år. Roligt att följa och se hur allt går i cirklar. Populärt en period, helt ute, och så tillbaka som hett stoff.

Första digitala studiebesöket som jag deltagit i bjöd omsorgsförvaltningen in till den gångna veckan. Vi besökte det nya korttidsboendet för barn, Borggården. Vi var ett tiotal ledamöter i nämnden och två personal från Borggården. Det blev frågor och svar om korttidsboendena i allmänhet – finns fler för barn och även för unga vuxna och vuxna. Sammanlagt i kommunen ca 70 platser och alla finns i staden. Korttidsboenden är till för att ge föräldrar och andra anhöriga avlastning samtidigt som berörda får miljöbyte och stimulans på olika sätt. Berörda har fysiska eller psykiska/utvecklingsmässiga funktionshinder i olika grader.  Barnen på Borggården har eget rum. De är fem just nu. Lokalerna som togs i bruk i september är nya. – Stämmer behov och tillgång på platser? -Ja, blir svaret, med de här platserna så är det i nivå med vartannat. Maten lagas på plats. Det finns arbetskläder, personalen har visir. Beslut om placering tas varje eller vartannat år och gäller antal dygn per månad. Linda och Hanna gav oss mycket information och inblick i en verksamhet, som inte är så omtalad eller välkänd. Fick mycket gott intryck. Ser fram mot en tid då besök kan göras live igen. Som någon sa: ”Livet är ett enda uppskjutet event nu”.

Har varit uppe i två timmar redan. Det är fortfarande mörkt ute. Men om en månad har det vänt! Vintersolståndet är 21/12. Människor runt omkring har börjat med adventsstakar och dekorationer inför 1 advent. Jag ligger efter, men ska ta igen den här veckan. Regionfullmäktige och omsorgsnämnden – annars rätt lugnt (för nästan allt är inställt).

Intressant i Smp i lördags om forskning i Växjö; Forskning kopplad till covid-19 och hjärt- och lungsjuka har fått 400 000 kr från Hjärt-Lungfonden. Maria Thunander, som leder projektet, tycker Region Kronoberg har byggt en bra infrastruktur för forskning ”och till och med stärkt den de senaste åren”. Ja, maken L gjorde insatser som ordförande i FoU-beredningen med bl a en rejäl höjning av forskningsmedel. Jag tog över en period fram till val 2018 och själva beredningen lades ner, inte verksamheten. Tror inte jag direkt misskötte det hela och blev synnerligen intresserad av området.  

Svärsonen bytte till dubbdäcken på min bil igår. Snällt och hjälpsamt. Frågan är om det är nödvändigt den här vintern. Förra var det inga halkproblem mer än något dygn, ingen is på sjön heller mer än något dygn. Fortfarande blommar hortensia och pelargoner. Barnbarnen i Gasslanda (där jag fick däcken bytta) hade köksbordet fullt med skolarbete. Dotterdotter i sjuan skulle ha prov i det mesta denna vecka. Betyg ska sättas. Hon trivs med att läsa franska, dotterson har börjat med spanska denna termin. Trivs med det. Roligt! Imponerad av att se hur mycket de får lära sig. Geografi verkar helt annorlunda mot när jag gick i skolan och det var mitt favoritämne. Då lärde vi oss namnen på städer, älvar, järnvägsknutpunkter. Nu avancerade kunskaper i syd- och nordpolers placering på jordklotet, breddgrader…

Brukar inte skälla på lokaltidningen Smålandsposten, tvärtom de har bra journalister. Jag brukar läsa insändarna först. Sedan börja tidningen (pappersvarianten) från början och ledarna. Efter senaste förändringen av tidningen så får en leta efter insändarna. Ibland i del 1, ibland del 2. Idag efter sporten, nästan sist i del 2. OCH bara en sida. Igen. Jag vet ju att det finns inneliggande insändare. Skulle vilja ha en förklaring. Att ekonomin för media är kärv är en sak, men insändarskribenter tar ju inte betalt. Plats för inskickade foton från medborgare har däremot ökat?

Hör på P1 att 93 kommuner har misstänkt eller bekräftad covid-19 på äldreboenden. Många har brist på personal.

Massor att göra! Nu är det i alla fall ljust ute. Klockan är 8.00. Ha en bra dag!

Carin Högstedt

Växjö 20201123

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se