18. nov, 2020

Vidingehem, Videum, budget 13 timmar, glöd i ledamöterna, näringslivsklimat, alpackor

Så gick dagarna utan att jag hittade tid att blogga. Men nu är kulmen nådd. Budgetfullmäktige startade igår kl 9.00, slutade 22.45. Lunch 1 timme, 13 timmars möte vid skärmen. Satt vid köksbordet för där är enklast att ladda apparaterna. Har handlingarna på en platta, följer mötet på en annan och har intern diskussion i gruppen på telefonen plus inflytande mail. Hade sovit dåligt och blev trött. Julskumgodis och rå ingefärashots höll igång mig till slutet. Stupade jag i säng vid 23? -Nä, jag öppnade altandörren, satte mig (inne i och för sig) och lät den vinden svepa in. Trots svidande ögon – av för mycket skärmtittande – såg jag senaste avsnittet av McLeods Döttrar och föreställde mig/längtade till Australien och ett uteliv med drivande av får och sällskap av alpackor. Mitt eget husdjur, Tassi, är påtagligt irriterad på sakernas tillstånd här hemma. Hon accepterar The Crowns och andra serier, men de digitala mötena stör uppenbarligen. Hon vältrar sig på köksbordet, river papper och angriper paddorna. Tur att det blir lugnare nu några dagar. Eller är det hennes sätt att hjälpa till?

Vad gjorde vi 61 ledamöter i 13 timmar? Ja, det började med några vanliga ärenden (inte budget), varav en var min interpellation om näringslivsklimatet i kommunen, vilket har fått en rejäl smäll i senaste rankingen. Plats 78 av 290 kommuner; betydligt sämre än tidigare. Vad har hänt? undrade jag och fick ett mycket långt och innehållsrikt svar av kommunstyrelsens ordförande (M). Flera åtgärder presenterades och det mesta var vi överens om. Flera ledamöter lade sig i diskussionen och det blev en riktigt trevlig start på dagen. Det är först när bolagssammanslagningar och nämndsdito kommer på förslag som det skär sig. Vid flera tillfällen under dagen diskuterades Vidingehems status i framtiden liksom Videums. Svårt att få grepp om blå-grönas tankegångar. Ingen ledning i någon form av konsekvensbedömning, omvärldsanalys eller studie i mål och medel. Självfallet kan organisationen ändras, men det är ju bra om det blir till det bättre, inte minst för landsbygden.  Tycker S och V.

Budgeten – eller budgetarna, tre att välja på. Utgången given på förhand. Så är det timmar av spel för ett eventuellt galleri? Nä, det är ett tillfälle att vädra och offentligt visa vad partierna står för, hur de vill prioritera, hur finansiera och använda tillgångarna. Problemet för utomstående är att det är väldigt kompakt och snårigt att följa med repliker och anföranden under politikområden, som kallas processer och utan tydliga avgränsningar till nämnder och styrelser. Men pengarna är destinerade till varje nämnd var för sig. Om jag bestämde skulle vi verkligen se över hur en budget och en budgetdebatt ska ge begriplighet, överskådlighet och hum om framtiden. Just nu är dock framtiden svår att fånga på grund av pandemin. Budget för 2022 börjar snart förberedas. Stora statsbidrag 2020 ger ett stort överskott i år. 100 milj kr av det finansierar tillskott till skola och omsorg, välfärdspengar till välfärden alltså, i S+V-budgeten. M+C+L+KD+MP, majoriteten i kommunen, vann naturligtvis. SD.s budget föll i första voteringen. Detta visste vi alltså när vi började. Ändå lägger många ledamöter glöd i att förbereda anföranden om det ena och det andra. Det är värt en tanke och uppskattning. Men detta att ha budget på en dag – lägg ner! Det går inte. Inte rimligt att sitta så länge. Det kan exkludera människor från att ta uppdrag. Vi har haft minst två dagar tidigare.

Nu ska resten av dagen ägnas att skildra vad som hände för (V).s Kommunnytt. Där kommer mer om budgeten att beskrivas av V-gruppens ledamöter, som var med igår. Ute är det blött, grått och 12 grader (!) varmt.

Carin Högstedt

20201118

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se