12. nov, 2020

Steglits, grilltime? 100 milj i underskott, 100 milj skatt på hyresgäster

En steglits på besök i buskarna. Inte sett sedan oktober 2018. Bofink och koltrastpar också bland de ständiga matgästerna pilfinkar, nötväckor, blåmesar, talgoxar. Mångfald som gläder  i gråvädret. Inte en solglimt på flera dagar.

Tiden går. Jag räknar ner – inte till julen – utan till advent och ljusen och sedan ett snabbt hopp till våren. Mörkret är jobbigt. Den växande pandemin likaså. Naturligtvis för de som är sjuka och de som kämpar mot döden. Men restriktionerna är psykiskt påfrestande och begränsande. Fast nödvändiga. Även alkoholförbudet efter 22.00 på krogarna. Tänker att ju mer restriktioner nu, desto fortare kan vi komma tillrätta med smittspridningen. Men det kan vara fel. Ingen vet vart viruset tar vägen. Lurigt covid19 från starten. En hel värld drabbad. För 100 år sedan klingade spanska sjukan av. Den tog hela familjer 1918-19.

Omsorgsnämndens arbetsutskott igår. Få ärenden. Kan tyckas konstigt att just omsorgsnämnden inte har mycket på dagordningen med tanke på pandemin och vårt ansvar för vård och omsorg om äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättningar. Ja, jag tycker själv det är konstigt. Värt ett arbete att se över delegationsordningen? Ja. Det kan väl passa någon mellandag. Så mycket julkalas lär det inte bli. Kanske äntligen kan tända grillen under julen och ha uteträff med barnbarn åtminstone? Grillen står på altanen, orörd sedan maken L lämnade jordelivet september 2017. Har inte förmått tända den, för intimt förbunden med L och vårt trevliga uteliv. Men grillkol finns och eltändaren fungerar. Så långt har jag kommit.

Nästa vecka är det budgetfullmäktige i Växjö, digitalt. Det gäller att verkligen tänka igenom vad som ska sägas, för det är inte läge med långa diskussioner och replikskiften via nätet. Ska ägna kommande dagar åt att läsa de tre budgetarna – igen – och notera skillnader och frågetecken. S+V har gemensam budget. Den bygger på att budgetera ett underskott just 2021 på 100 miljoner. Det väcker starka känslor i vissa kretsar. Att det moderatledda styret plockar lika mycket från hyresgästerna i Växjöbostäder väcker inga rubriker – skatt som skatt på just hyresgäster. S+V tar från ett rekordstort överskott som till stor del är statsbidrag, som är destinerat till välfärden och ska användas till det.

Får just en fråga på mail om boende på äldreboendena får D-vitaminer. Har kollat med dietist förut och fått långt svar, som jag inte har i huvudet. Får kolla igen. Frågeställaren har mycket kunskap om sådana här saker. I Smp idag ställer en insändarskribent frågan om ett vinnande bidrag i en tävling kan leverera något helt annat än det de fick priset för. Bra fråga. Handlar om Hovs Park som skulle bygga trygghetsbostäder med bostäder och gemenskapsutrymmen, restaurang och plats för Pensionärernas hus, en park m m. Som sagt: Kan ett vinnarbidrag leverera något helt annat? Läget är mycket osäkert om vad som är i görningen. Det privata företaget vill i varje fall ändra sitt förslag.

Ska strax till vårdcentral för influensavaccinering. Räknar med att bli lite hängig ett par dagar efter det. Brukar bli så.

Carin Högstedt

20201112

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se