6. nov, 2020

Inställt, 14 grader, solstol, Greider, Frostenson, centralisering, Vidingehem, budget

I onsdags hade vi möte i styrelsen för ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen). Fysiskt möte i större lokal än annars, trevligt. Bestämde glada i hågen om lite aktiviteter som vi skulle kunna arrangera utan att bryta mot FHMs rekommendationer. Dagen efter nya råd och riktlinjer, alarmerande rapporter om staplar som snabbt växer uppåt. Bara att ställa in – igen. Och igen. Och igen.

Snart är det ett uppskjutet budgetmöte i kommunfullmäktige, 17/11. Det blir digitalt. Inget att göra åt, men det är inte enkelt att debattera via nätet. Får trösta oss med att det snart är dags att göra budget för 2022. Normalt är det budgetbeslut i början på juni. Så om normalschemat håller, så är det snart dags igen.  

De blå-gröna har presenterat sitt budgetförslag, oppositionen S+V är på gång med sitt. I det borgerliga finns följande uppdrag: ”Mer kraftfull samhällsplanering med ny bolagsstruktur och en sammanhållen samhällsbyggnadsförvaltning”. 8 milj kr ska det ge i ”effektivisering” redan 2021. I det uppdraget ligger sammanslagning av Vidingehem och Växjöbostäder t ex samt hopslagning av myndighetsnämnder m m. Kort sagt omfattande förändringar och  centralisering. Och självfallet ska organisation kunna ifrågasättas. Men det skulle inte vara ur vägen med ett annat grepp än pressmeddelande och ett uppdrag i en budget – utan analyser, utan konsekvensbedömning, utan definierade mål och mening med det hela. Vidingehems uppdrag är att bygga utanför Växjö tätort. Varför har inte den styrande ledningen använt sig av sitt redskap för mer byggande på landsbygden, alltså Vidingehem?  Varför? Och varför görs inte förslagen till särskilda ärenden med utrymme för diskussion och analyser? Vad är det för prestige som styr?

Förra bloggen skrev jag om Bibliotekets vänner och föreläsning av Göran Greider, 24/11. Glöm det! På styrelsemöte i veckan fick vi veta att  alla föreläsningar, Bokens dagar, rubbet i till att börja med under november, på biblioteket är avbokade. Återigen ställs Greider in. Börjar kännas meningslöst att planera – fast vi gör det, kanske av gammal vana eller för att ha något att se fram mot, så länge det varar. Vi har hela våren så gott som klar med jättespännande program. Jag driver på för att föreningarna jag är aktiv i ska använda digitala lösningar som alternativ och/eller komplement; det måste bli naturligt att göra så. En föreläsning är ju rätt enkelt löst. En budgetdebatt med voteringar är en annan sak. Där förlorar demokratin.

Det är fredag eftermiddag, plus 14 grader! Tidigare idag över 20 grader på altanen när solen sken. Det är helt enkelt dags att hämta solstolen från förrådet! 6/11.

Läser Katarina Frostensons ”K”, som ger sin syn på Svenska Akademien och Kulturprofilen. För att jämföra med den helt fantastiska ”Klubben” av Matilda Gustavsson, som jag läst tidigare. Förstår inte människan Frostenson, men hennes bok är fantastisk litteratur.

Valet i USA. Helt otroligt att ha en president som inte klarar av ett demokratiskt val utan hot och processer. I skrivande stund inget klart resultat. Ska Högsta domstolen avgöra valets utgång? Troligen.

Carin Högstedt

Växjö20201106

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se