24. okt, 2020

Maktkoncentration, centralisering, Videum, Vidingehem, FoU, landsbygd

Intensiv dag hittills. Röjde det värsta – varför kommer alla höstlöv in till mig? – och skrev en kommentar till dagens lokala nyhet. Den ligger nedan. Jag hann inte mer än lägga ut på facebook, för jag skulle till stan och vara en bland V-partister som var på Storgatan idag. Lyckat, med sol stundvis. Sång och musik med Håkan och Mikael. Det uppskattas av många. Klassikern ”34.an” handlade idag inte om gamla kommunhuset utan de kommunala bolagen, som ska omvandlas till något lite svårt att få grepp om.  

Både igår och idag har jag kommit upp i bortemot 10 000 steg genom att gå runt och dela Kommunnytt. Rejält trött och hungrig nu. Mat i ugnen.

Den lokala nyheten är alltså att fyra kommunala bolag ska bli två. Ett bostadsbolag och ett lokalbolag. Bostäderna skriver jag om nedan. Lokalbolagen är alltså Vöfab som bygger lokaler – t ex nytt kommunhus – åt kommunen och så Videum, som bygger och förvaltar lokaler åt Linnéuniversitetet, hyser Företagsfabriken (en inkubator för nya företag) och Videum Science Park, som kan sägas vara ett företagshotell. Allt är beläget på Linnéuniversitetets Campus, i den akademiska miljön. Det unika med Videum är att inriktningen ska vara att stimulera företagsamhet med bas i akademin, forskningsbaserade företag, FoU.  Det unika är också att det är enda universitetet i Sverige som inte har Akademiska Hus som lokalägare och förvaltare. Linnéuniversitetet har en lokal ägare på plats, till båda parters belåtenhet. Värdefullt! Medger att jag är lite nördig efter att ha varit Videums styrelses vice ordförande en period. Och med ett mycket stort intresse för forskning-utveckling. Tycker de styrande i kommunen att det är något fel med Videums uppdrag och resultat? Andra regioner har motsvarande bolag men med mycket större ekonomiskt stöd. Eller har något hänt som jag inte vet om? Jag vill ha mer av FoU, mer av forskningsbaserade företag, mer av omvärldsbevakning inom området – ja, en FoU-avdelning i kommunen till och med. Stor kommun förpliktigar. Färdiga studenter ska hitta en arbetsplats i kommunen/regionen i framtiden, inte bara sticka iväg. Hur löses detta bäst – med Videum eller ett lokalbolag i största allmänhet?

Här är det jag skrev i morse och bara införlivar rakt av:

Nu börjar vi känna oss ensamma i kommunpolitiken, ensamma om att driva landsbygdsutveckling ur flera perspektiv: Två av dem är bostäder och pendlingscykelvägar mellan orterna 1,5 till 2 mil från Växjö. Också ensamma om att ha en decentralistisk ideologi. Inte all makt i samma korg, mångfald, olika inriktningar, bygga vidare på det unika. Jag talar om den sammanslagning av Växjö kommuns bolag som dykt upp som förslag från M, C, KD, L, MP. I media först…

2016 skrev vi en motion om just bostäder på landsbygden, trötta på att få höra från Åryd, Ingelstad, Gemla t ex att det fanns efterfrågan men inga färdiga tomter, inga färdiga detaljplaner osv. Vi krävde att kommunen skulle inventera möjlig mark att bygga på, att se till så det finns detaljplaner klara för både villor och hyresbostäder. Vi krävde inköp av mark till både bostäder och företag om det krävdes för utvecklingen. Vi krävde långsiktighet och offensiv. (Allt finns dokumenterat i (V)äxjös Kommunnytt från fullmäktige i oktober 2016, såväl som kommunens inspelning av mötet). Nåväl. Ingen hurrade men det blev ett ja till motionen. En inventering av tillgänglig mark genomfördes. Det har blivit bättre redovisningar där tätorterna utanför staden har fått plats också.

MEN vad har hindrat de styrande att ge ägardirektiv till bostadsbolaget Vidingehem med ansvar för landsbygdsbostäderna att öka takten i byggandet - om det nu är det som de tror ska ordna sig med att lägga ihop Vidingehem och Växjöbostäder??? Eller är det ren och skär koncentration det handlar om? Eller ses en möjlighet att plocka ut ännu fler miljoner från hyresgästerna? 2020 är det 100 miljoner från Växjöbostäder, som går rakt in i kommunkassan, allt för att inte höja skatten.

När Vänsterpartiet hade sin nationelle landsbygdspolitiske talesperson här på besök för ett par år sedan, så besökte vi bl a Vidingehem. Nu förstod vi hur unikt konceptet Vidingehem är, en udda företeelse i kommunsverige. Något att vara stolt över som kommuninvånare. Ett viktigt verktyg för en kommunledning att använda.

Hittills har S i Växjö uttalat i media att de tycker förslaget är illa för landsbygden. Men alla representanter för de styrande fem partierna är glada. Vad har de gjort under åren vid makten med bostadsbyggandet utanför tätorterna? Vad har hindrat?

Min strävan har alltid varit att vara stolt över min kommun, oavsett vilka som styr. Finns ju alltid positiva saker att framhäva. Men det har blivit svårare på senare år. Vidingehem har varit ett positivt undantag. Tidigt ute med tillgänglighet och ansvar för människorna och det sociala innehållet i orter och byar i hela geografiska Växjö kommun.

Här är det slut från i morse

Barnbarnen i Stockholm. På bl a Livrustkammaren. Så är det med historieintresserad dotterson och så ska de delta i guidad tur i Gamla stan – önskat av dotterdotter. Hoppas det blir riktigt trevligt och intressant!

Carin Högstedt

Växjö 20201024

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se