21. okt, 2020

Klimatnödläge, onödig konflikt, Fridays For Future, mål och verklighet

Hade verkligen tänkt att blogga lite oftare, men det fungerar inte alltid tidsmässigt. Jag har varit pensionär i 10 år men… Igår kväll t ex. Var min avsikt att skriva, när jag kom hem från kommunfullmäktige. Och hem kom jag efter drygt sju timmars möte inklusive gruppmöte. Fysiska möten. Nöjd med dagen, men helt slut orkesmässigt. Uppenbart att många i fullmäktige saknat debatterna. Dessutom många ärenden, intressanta motioner, interpellationer, detaljplan och medborgarförslag.

Vet inte vilken ände jag ska börja i. Klimatnödläget kanske. Både ett medborgarförslag om att utlysa (som många andra kommuner, regioner, städer i Europa), klimatnödläge och en motion från (S). Kommunfullmäktige har tidigare behandlat ett sådant medborgarförslag och fått bifall av S och V. Samma utgång igår. Total låsning från de styrande MP+M+C+KD+L och med stöd av SD. Istället för bifall till att utlysa klimatnödläge och stödja den rörelse som arbetar för detta, så har det moderatledda styret beslutat att ”konstatera att det råder klimatnödläge”. -Ja, det är sant. Magnus (MP) höll ett engagerat anförande om att vi är världsbäst på klimatpolitik i och med att vi har beslutat att 2030 är hela kommunen fossilbränslefri. Jag sa det inte högt men tänkte frustrerat på att 2020 skulle kommunens verksamhet vara fossilbränslefri. Gott så, men det är inte uppfyllt. I delårsrapporten som vi hade på dagordningen igår står att utsläppen av koldioxid de senaste tre åren ”varit tämligen oförändrade” och att om Parisavtalet ska uppnås krävs minskning varje år med 10 %. Rätt kyligt konstaterande. Alltså höga mål är en sak men verkligheten ofta en annan. Helst ska de stämma överens. När de inte gör det, så uppstår otålighet, frustration och i värsta fall vanmaktskänslor.

Klockan går. Jag har börjat dagen med att skriva notiser till Kommunnytt, som ska produceras idag. Nu får jag ta itu med nästa möte, som sker digitalt, nämligen extra arbetsutskott med omsorgsnämnden och sedan nämndsmöte. Hoppas ha ork att fortsätta skriva, när det är över. Igår ringde yngsta dottern och undrade vad jag håller på med. Hon brukar läsa min blogg för att veta var jag är och vad jag gör. Tankeställare. Har varit mycket upptagen och inte hunnit skriva. Nu ska vi i alla fall träffas, vi de närmaste, inomhus. Börjar Allhelgonahelgen – om inte pandemin gått helt överstyr.  

Fortsättning följer senare.

Carin Högstedt

Växjö 20201021

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se