4. okt, 2020

Ilska över sjukhusbygge, Mötesplats Panncentralen, intraprenader, 47 år sedan

4 oktober. Yngsta dottern fyller år. Kalas för henne och hennes son som fyllde 12 i onsdags. Jag ska titta dit när det har tunnats ut runt borden. Pratade med en av mina bröder idag. Han var den som fick köra mamma från Sörbo utanför Oskarshamn till Växjö sent på kvällen, när jag skulle till BB och fick lämna mina två små döttrar ensamma ett par timmar. Pappan var i Stockholm. Jag påminde min bror chauffören om detta. – Det är 47 år sedan! Vi tycker båda det är som igår. Det var rätt sent på kvällen jag fick ta taxi till BB. Hade sett ett avsnitt av Hem till byn, det minns jag. Denna fantastiska serie som jag i år sett om – alla avsnitt. Allt gick bra på BB och tredje flickan föddes.

Besöket på Panncentralen (bostadsområde Dalbo), (se förra bloggen), gav mycket information om verksamheten, som mötesplats för Kvinnor emellan på onsdagarna, om Tjejer emellan, om Mammor emellan, om nattvandring med kvinnor, nattvandring blandad grupp, info om samhällsfrågor, stickgrupp med Mariakyrkan – alstren skickas via Human Bridge till behövande i världen – med mera. Om framtiden råder osäkerhet. Lokalen kommer att vara kvar, men till vad och i vilken regi? Verksamheten i nuvarande form som finansierats via en förening upphör vid årsskiftet. Närvarande kvinnor denna kväll berättade om problem och glädjeämnen. Det är inte odelat svart eller vitt i området. Under åren med Panncentralen har alltmer fokus kommit på kvinnors liv och villkor. Bra! Både vi från V, personal och besökande kvinnor var överens: Mötesplatsen behövs! Och även en fritidsgård.

Igår var jag med fler V-partister för femte veckan i rad på stan och Storgatan med kaffe, info, röda cykeln, äpplen och handsprit. Sämre väder, duggregn, men gick bra och det blev dialog om mycket. Påtaglig ilska varje lördag mot att det nya sjukhuset beslutats som inriktning och planering pågår MELLAN två val, det vill säga inte diskuterats i förra valet och ska definitivt beslutas om i början på 2022. Flera miljarder utan att medborgarna kan påverka. Det upprör. Tror att de medborgardialoger som genomförs digitalt av Region Kronoberg behöver marknadsföras bättre och att så snart det är möjligt genomföras fysiskt. Gärna nu för den delen, med begränsat antal (50) och i stor lokal.

Mycket handlingar att läsa in till kommande dagars möten, bland andra omsorgsnämndens arbetsutskott. En hel del ärenden – förlängning av intraprenaden Hov hemvård. Personalen är positiva till att fortsätta, mycket positiva och upplever mer delaktighet med visst självstyre. Verksamheten har goda resultat i undersökningar. Jag hoppas på fler intraprenader. Tror att delaktighet i arbetssituationen leder till högre kvalité för omsorgstagarna, enkelt uttryckt. En intraprenad förutsätter att 75% av personalen vill ändra organisationsformen till intraprenad. Kommunen skulle dock kunna marknadsföra möjligheten, säga sig positiv till intraprenader. Det synsättet har jag dock aldrig fått någon majoritet för.

Fyra nötväckor samtidigt. Hampfrön populära.

Carin Högstedt

Växjö 20201004

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se