25. sep, 2020

Sjukhusbygget, Rotary, varför kommunpolitik?, delårsbokslut med plus o minus

Fredag och inga möten inbokade. Ska ta itu med städning både ute och inne. Tillståndet har passerat trivselgränsen. Haft väldigt mycket för mig senaste tiden. Nu ska det bli lugnare. På måndag hade maken L fyllt 76, på onsdag fyller dotterson 12, nästa söndag fyller dotter år. Tid för eftertanke och möten med de nära, även om pandemin fortfarande begränsar. Ser också fram mot att besöka Panncentralen (social mötesplats) och Kvinnor emellan i veckan. Ja, ser också fram mot heldag med regiongruppen om Region Kronobergs budget för kommande år. Är road av just budgetarbete. Lite som att lägga patiens; det ska gå ihop på sista raden.

Igår 24/9 hade signaturen PA en insändare i Smålandsposten, om sjukhusbygget, där hen hänvisar till min blogg. Helt rätt men för säkerhets skull så upprepar jag. Min fråga till regionchefen var hur mycket pengar vi har lagt ut för nya sjukhuset, när det definitiva beslutet om att bygga eller inte tas i regionfullmäktige i januari 2022. Svaret var att beräkningar tas fram och att summan är ca en halv miljard. Min något ironiska kommentar var att det blir svårt att säga nej då. Och så är det ju. Planering pågår för fullt, i kommunen såväl som regionen. Summan en halv miljard syftar alltså på läget i januari 2022, inte nuläget. Trots kloka invändningar mot nya sjukhuset från många håll, så har jag stärkts i min uppfattning: Ja, till nytt sjukhus. Men visst känns det konstigt att beslutet hittills är ett inriktningsbeslut och att planering pågår samtidigt som ett definitivt beslut ska tas om 1,5 år!

Igår var jag tidigt uppe och iväg till Rotary, dit jag var inbjuden av Växjöavdelningens ordförande Bo Frank att tala om ”Mitt politiska liv” på Stadshotellet, där jag för övrigt gjorde debut i kommunfullmäktige i stora salen på andra våningen, i slutet på 70-talet. Jag hade jobbat med mitt anförande och fick trevliga lovord både på plats och på nätet. Tack alla! Stort tack till ordförande Frank som bjöd in, generöst och otvunget. Roligt att även Maria Garmer, min efterträdare i kommunstyrelsen och kommunpolitikens hjärta var inbjudan och deltog. Nästa mandatperiod ska hon vara kommunalråd, om jag får bestämma. Vad pratade jag om? -Jo, det häftiga med att vara engagerad i just kommunpolitik, om att en blir inte trött på det men kan bli trött av det, med långa arbetsdagar. Om att det inte är ett reglerat arbete utan är ett förtroende. Avslöjade vårt talspråk i partigruppen en period: ”Hellre 10 aktiva moderater än ingen aktiv alls”.  Svarade på frågan om varför vänster med mera.

Omsorgsnämnden i onsdags tog i praktiken hela dagen. Extra arbetsutskott och sedan nämndmöte – i sammanlagt drygt sex timmar. Delårsbokslut, två S-motioner (kommer till fullmäktige), tre skrivelser från V plus en del annat och mycket info om förväntade statsbidrag, ”ensamhetsscreaning”, coronaläget med mera. Delårsbokslutet visar på bättre utfall än förra året (mer resurser i 2020 års budget plus statsbidrag). Dock är utfallet på de särskilda boendena t ex mycket olika. En del går plus, andra rejält med minus. Försökte fiska lite om hur de styrande ser på att ett äldreboende har minus år efter år. Det kan ju vara felbudgeterat, tänker jag. Men andan är att budgettilldelning är som de tio budorden, huggna i sten. Ska fortsätta ha ögonen på detta.  Inga direkta framgångar med skrivelserna om fler fasta anställningar, färre timvikarier eller annat. Men ska fortsätta den kampen i budget och på andra sätt. 8 blå-gröna röster i de två voteringarna och 7 från V, S och SD.  Omsorgsnämndens fast anställda har minskat med drygt 50 personer under tiden januari – augusti, alla kvinnor. En del kan förklaras av att viss personal centraliserats, men i övrigt   är det väl ett resultat av den ”anpassning” till budget som pågår. Timvikarier är billigare. Krasst, verkligen krasst. Omsorgspersonalen kan inte leva på applåder, omsorgen är underbemannad och underfinansierad generellt. Det har pandemin avslöjat. Hör just nu på radion att demenssjuka människor har låsts in på sina rum, vilket är olagligt.

Besök igår av dotter som är lärare och arbetar fysiskt på gymnasieskola och träffar massor med människor. Vi kunde duka upp te och kex ute i sol och värme. Troligen snart slut med den möjligheten. Hur umgås vi sedan? Hur ska vintern te sig? Tacksam för varje dag som är dräglig att vara ute på. Noterar att flera blommor, t ex stockrosorna, är inne på sin andra blomning. Klimatförändringen? Idag klimatstrejk i Sverige och Växjö. Fridays for future arrangerar. Deltar med hjärtat.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

20200925

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se