22. sep, 2020

Greider o Pleijel, kultursvält, Besök på Araby Park Arena. 105 nya miljarder, långsiktigt?

 Hemma efter styrelsemöte med Bibliotekets Vänner. Skönt att vi kommit igång med programmen efter vårens inställda. Första med Marit Kapla om byn Osebol genomfördes dels digitalt, dels fysiskt med begränsad publik. De som ville komma fick ringa till en person i styrelsen och beställa plats. Det var långt, långt fler som ringde än som fick biljett. Kulturfolket är svultna. Tråkigt att inte kunna ta emot men så är det. Och bättre något än inget. Jag missade Kapla på grund av annat möte. Grämer mig. Boken är superb! Vi gick ikväll igenom höstens program under förutsättning av fortsatt pandemi. Göran Greider och Agneta Pleijel bland andra. Planerade våren och de namn vi fastnade för är riktigt bra, vilka det än blir, som kan och vill komma till Växjö. Trevligt runt fikabordet med vederbörligt avstånd.

Sitter ute 22/9 och skriver. Klockan är drygt 20. Det är 17 grader plus! Tillbringat ett par timmar på Araby Park Arena tillsammans med partikamrat Anna. Vi talade med personal i omgångar. De kallar arenan för mötesplats och berättade om aktiviteter, om framgångar, svårigheter och arbetet för att de som bor runt denna kultur- och idrottsarena ska kunna få sysselsättning och integreras i samhället. Utmaningarna är stora, svåra men en hel del skulle kunna göras för bättre integrering. Absolut har verksamhetens innehåll fått struktur jämfört med för några år sedan. Anna och jag fick lite idéer under samtalen.

Innan dess idag hade vi i V.s simhallsgrupp ett digitalt möte med det kommunala bolaget Vöfab. Det är en stor investering som väntar runt hörnet.

Regeringens budget för 2021 innebär om jag sett och hört rätt 105 nya miljarder till satsningar. Det är mycket. Men den innehåller också skattesänkningar för 30 miljarder. Och Magdalena Andersson (S) upplyser enligt TT att en stor del av satsningarna är tillfälliga. 105 miljarder blir 85 2022, 52 2023. Det är bland annat bidragen till kommunerna, vården och skolan som då tagits bort. Det är precis det jag har varit och är orolig för. Långsiktigheten saknas. Mer pengar till utbildning av och ny personal i äldreomsorgen, utmärkt, men de ska fastanställas och kommer att behövas även framgent och med bra villkor. Det har vi hört från många håll under detta år. Glöm inte!

I morgon omsorgsnämnd för hela slanten. Först ett extra arbetsutskott, sedan nämnd och allt via nätet. S+V hade ett gruppmöte igår med info av tjänstepersoner om ett rätt stort ärende som innebär att byta ersättningssystem för särskilda boenden. Jag inser att det inte säger så mycket. Tanken är i alla fall att det ska minska viss byråkrati och förenkla för handläggare. Det är att gå åt rätt håll. Svårigheten är att hitta rätt nivå från början. Lite spännande. Får återkomma om utgången av morgondagen.

Torsdag morgon till Rotary för att tala om ”mitt politiska liv”. Ja, jag har ett manus. Tänkt och tänkt. Det är väldigt mycket som passerat revy. Svårt att välja ut. Men i stora drag är jag klar.

Temperaturen sjunker sakteliga. Dags att gå in.

Carin Högstedt

20200922

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se