12. sep, 2020

I ottan. Skärmtid. Sovtid. Nytt sjukhus. Simhall. Trygghetsvärdar. Vattentorget.

Lördag och vaknade halv fem. Onödigt tidigt kan tyckas – helmörkt ute – men vad göra? Extra lång frukost och Naturmorgon. Det går an. Ser på min aktivitetsapp att jag sovit 5 tim 45 min, varav djupsömn 3 tim och 11 minuter. Någon har alltså stenkoll på mig, även nattetid, inte bara stegen jag går eller inte går under dagen.

Det blev inte så mycket promenerat i veckan men desto mer skärmtid för möten och en och annan TV-serie. Sista aktiviteten igår fredag var en dryg timme på Vattentorget med Kommunnytt och diverse ät- och drickbart. Inte mycket folk. Mulet och inget solande vid Växjösjön. Trevligt och inspirerande i alla fall. Någon att prata med så gott som hela tiden. Simhallsplaceringen förstås. Vi ser ju nuvarande simhall från vår plats på torget. Onekligen bästa tänkbara placering av en simhall. Två av Växjös tio trygghetsvärdar går förbi. De är nya och har inte så många erfarenheter av jobbet ännu. De rör sig mellan centrum och stadsdelen Teleborg. Andra orter i kommunen ingår inte i jobbet. Kanske kan utvecklas om det hela faller väl ut. Nästa vecka är vi tillbaka på Storgatan på lördagen.

I torsdags hade ”simhallsgruppen” inom V.s kommunala grupp möte och med avstånd inomhus i partilokalerna. Vi lade upp ett schema för nya aktiviteter för mesta möjliga kunskap. Därifrån till utomhuslunch och möte med ProLiv Kronobergs styrelsemöte i en av ledamöternas villa i Öjaby. Bra möte med ett par idéer kring möjlig verksamhet, trots pandemin och restriktioner. Fick ställa in en planerad föreläsning, men kläckte nya idéer som inte orsakar folksamlingar.  

Full fart hemåt för ett digitalt möte om ”äldreboendegaranti”, en parlamentarisk grupp har ett särskilt uppdrag. Kan vi komma överens? Vad ska garanteras? Bra dialog och nästa möte ska vi diskutera ett konkret förslag. Uppfattar att den här konstellationen med en person från varje parti lyssnar på varandra och inte är låsta i positioner. Rätt befriande. Det var så jag tänkte vi skulle hantera en utvärdering av pandemin och vilka slutsatserna för framtiden som kan dras av detta års erfarenheter inom äldre- och funkisomsorg. Men det verkar det vara kompakt nej till. Nämndsmöte 20/9 tar beslut. Ett ovanligt tillvägagångssätt, medges. Men varför inte testa?

Så in till stan igen för ett både fysiskt och digitalt möte med hela V-distriktet om sjukhusbygget. Nytt sjukhus? Renovera det gamla? Chefen för Region Kronoberg, Martin Myrskog, inbjuden för att inleda. Han gör det med bravur. Engagerad, god talare, enkelt språk – svarar på frågorna. Kändes bra att få en sammanfattning av vad som hänt hittills och vad som komma skall. 2022 januari ska det definitiva beslutet om nytt sjukhus tas. Hur mycket pengar har då gått åt i planeringen? undrar jag. Mer än jag trodde. -Vi håller på med att räkna fram detta, sa Myrskog, men uppskattningsvis en halv miljard. Med tanke på detta så kan vi nog utgå från att inriktningsbeslutet är det som gäller; det blir ett nytt sjukhus, om inte ekonomiska omständigheter sätter stopp innan 2022. Den stora frågan är nog vad som kommer hända med Växjö centrum och hur tomten som lämnas ska kunna användas. Bostäder? Visst, men risk för ”sovstad”. Behövs verksamheter och möjlighet att delta i kulturaktiviteter, utan att betala P-avgifter till kl 21.00. Det är min personliga åsikt.  

Idag är det auktion i Braås. Har inte varit på visning och deltar inte på plats. Begränsar mina utflykter ( riskgrupp) så långt jag orkar. Men jag ska följa auktionen på nätet, åtminstone några timmar.

Läst ut Vigdis Hjorths ”Arv och Miljö”. Tände aldrig fullt ut på den.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

20200912

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se