25. aug, 2020

Fuck cancer! Fuck cancer!

Så somnade hon in för gott, Anne, min mellanbrors sambo, min svägerska och vän, sedan 40 år. Drygt tre år sedan diagnosen cancer och med behandling något sånär drägligt liv periodvis. För ett år sedan var de båda här och vi badade i sjön. I februari i år pratades vi vid på hennes födelsedag. Hon var nyopererad och hade fått tillbaka talet. Hon lät pigg som hon alltid gjort, pigg, glad, alert. Men det höll inte länge. Metastaserna återkom och ambulansen gick i skytteltrafik mellan hemmet och sjukhus. Vidrig sjukdom. Maken L fick också tre år efter diagnosen. Till slut står omgivningen och läkarvetenskapen helt maktlösa.

I 15-16 år träffades vi fyra syskon med respektive varje sommar för släktträff och forskning. Vi bodde i t ex Vena, Hultsfred, Målilla, Oskarshamn en helg och gjorde utflykter i trakter för att se de byar, gårdar, torpruiner som våra anmödrar och fäder bebott. Traditionen bröts personellt, när maken L gick bort 2017. I år har sjukdom och pandemin hindrat allt sådant. Nu är två personer i kretsen borta. Mitt i alltihop så känns det bra att vi syskon har haft och har bra kontakt, inte minst när det svåraste händer, som igår när Anne slutade andas, alldeles för tidigt.

Igelkottarna verkar ha bonat in sig för vintern. Tidigt kan tyckas men jag har läst att vid plus 7 grader tycker de det är dags. Idag när jag gick upp kl sex var det plus 10 så under natten kan det säkert ha varit nere vid ca sju. Fått hjälp med bilen på Serviceverkstaden i Sandsbro. En varningslampa började lysa. Skitnervös av sådant. Magnus på ”macken” ställde diagnos igår. Började denna dag med att köra ner bilen till honom. Efter två timmar är den klar och något reglage är bytt, varningslampan släckt. Skönt. Helt beroende av bil om jag inte ska åka kollektivt, vilket ju ska undvikas av riskgrupper. Även fått hjälp med att få igång skrivaren. Efter många försök, byte av toner och frustration, så kom jag på att det kanske hade med byte av routern att göra. Den fungerar suveränt bra för övrigt! Kontakt med VHS och hjälp med att koppla dator och skrivare och nya routern. Det var det som fallerade. Så skönt att få hjälp – igen!

Nu två digitala möten i eftermiddag, vår V-arbetsgrupp om barnrättsfrågor och den ”parlamentariska gruppen för äldrebostadsgaranti”, som ska lyssna på en föreläsning.

Carin Högstedt

Växjö 20200825

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se