15. aug, 2020

Bättre bra dagar, stegmätare, Fyllerydskogen, Kamala Biden, läkare i omsorgen, Hagalund, LOV

Igår fredag en riktigt bra dag. Somliga dagar är bättre än andra trots samma förutsättningar. Hade sovit bra. Det kan jag se på min aktivitetsmätare (?!). Efter frukost – allt sker alla dagar efter rejäl frukost med tidningar – direkt ut i naturen, utmed sjön bort till Fyllerydskogen mot Notteryd. Inga andra människor så här tidigt. En hare, hörde hackspett, sädesärlor. Hört från flera att det är ovanligt gott om just sädesärlor i år. Gick lätt att gå på skogsvägarna, innan den stora värmen. Tänkte på hur många gånger genom åren som Fyllerydskogen varit i farozonen på grund av lusten hos planerare att dra stor väg genom.  Nu är en del naturreservat. Borde kunna skydda kan tyckas. Men vi har sett att så är det inte. En del, en mindre men viktig, ska bli - just väg. Absurt men sant. Planeringen av Trafikplats Fagrabäck har fått en stor majoritet i kommunfullmäktige att upphäva del av ett naturreservat, som är den gröna lungan för många stadsbor.

 Well, väl hemma så dags för första simturen. Ljumt vatten, stilla, enda sällskapet ”den ensamma anden” som gärna simmar med mig, på behörigt avstånd. Efter detta hade jag redan kl 10 uppnått mitt mål att ta minst 8 000 steg varje dag. Det har för övrigt lyckats 8 av 12 dagar. Mätaren är fiffig nog att räkna simtagen som steg…

Kvällen innan var den första sedan någon gång i maj som inte någon igelkott var på besök på altanen. Blev orolig. Någon olycka? Bättre mat någon annan stans? Men igår kom de! Tre var här samtidigt, men inte förrän 21.30 dök de upp. Kanske är värmen som gör att vanorna ändras? Vi har upp mot 30 grader och sjövattnet håller nog 25 - 26 nu. Helt underbart – om än det blir kort.

Verkar vara ett mycket bra val av vicepresidentkandidat – Kamala Harris! Enligt Björn af Kleen (DN 14/8) gjorde hon intryck när hon och Biden framträdde i valspurtstarten, ”sugen på strid”. Fyra år med Biden och sedan dags för Kamala som president?! Skulle kunna inträffa. Just nu anklagas hon för att vara både extrem vänster och inte tillräckligt vänster. Bra utgångsläge.  Så rotas det naturligtvis i hennes förflutna för att hitta misstag, skandaler etc.

Allt fler skribenter från olika håll tar upp behovet av läkare även i den kommunala  äldreomsorgen. Som det är nu köps läkartjänster som kopplas till särskilda boenden, men kommuner kan inte anställa själva. För läkartjänst efter behov och med kontinuitet ska detta ändras, anser jag. En av många lärdomar av pandemin.

Nu väntar en vecka med möten på löpande band. Får läsa handlingar i helgen. Omsorgsnämnd på onsdag med förslag till beslut om att flytta 10 omsorgstagare på Hagalund, särskilt boende, för att stänga avdelningen på våning 3. LOV, lagen om valfrihetssystem, får konsekvenser som är precis tvärtemot valfrihet; begränsande för individer och vårdbehövande. Majoriteten – M, C, L, KD, MP – vägrar ändra på detta system. Kan bara protestera, beklaga och hoppas på en annan majoritet nästa period.

Termometern visar 27 grader inne och 30 ute i skuggan. Dags för första simturen.

Carin Högstedt

Växjö 20200815

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se